LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Bacon Legaal Bacon is toegestaan op de SCD, maar lees uw etiketten. Kies voor gerookte spek zonder toevoeging van suiker. Bacon is niet noodzakelijkerwijs het gezondste voedsel ter wereld, maar kan een lekker onderdeel zijn van het SCD. Hoewel het klassieke SCD het  één keer per week toestaat, hebben wij geen problemen gezien met het vaker eten ervan.
Baking soda Legaal Ook bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, wordt gebruikt als rijsmiddel en voor maagzuurneutralisatie. Hoewel er geen studies zijn uitgevoerd naar de effecten van zuiveringszout op IBD, werd in dit onderzoek vastgesteld dat natriumbicarbonaat het risico op schimmelovergroei bij muizen vermindert.
Bakkersgist Illegaal Saccharomyces cerevisiae is bakkersgist. Meerdere studies hebben antilichamen tegen S. cerevisiae geassocieerd met slechtere resultaten bij de ziekte van Crohn. Bovendien heeft een dierstudie aangetoond dat toevoeging van S. cerevisiae bij de ziekte van Crohn slechtere resultaten heeft.
Bakpoeder Illegaal Bevat maïs en andere niet-goedgekeurde ingrediënten om brood te helpen rijzen. Van maïszetmeel is aangetoond dat het de zuurgraad van de dikke darm verhoogt, wat de microben vermindert die ontstekingsremmende vetzuren met een korte keten aanmaken.
Balsamico azijn Legaal Let op: In de winkel gekochte hebben vaak illegale toevoegingen toegevoegd. Volgens deze studie bevat traditionele balsamico-azijn tannines, dit zijn krachtige antioxidanten.
Bamboe scheuten Illegaal Het eetbare deel van bamboe wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Bamboescheuten bevatten veel vezels, vooral naarmate ze ouder worden. Deze vezel kan een overgroei van bacteriën ondersteunen die schadelijk kunnen zijn voor mensen met IBD. Studies hebben echter ook ontstekingsremmende effecten van bamboescheuten aangetoond.
Bananen Legaal Gerijpte bananen met zwarte vlekken op de schil worden aanbevolen. Gerijpte bananen hebben minder zetmeel in vergelijking met ongerijpte. Deze studie toont aan dat ongerijpte banaan de bacteriële fermentatie in de dikke darm bevordert.
Basilicum Legaal Heerlijk culinair kruid. 2 el gehakte basilicum bevat 5% vitamine A, 1% vitamine C en 1% ijzer. Zou een glimlach op een ieders gezicht moeten toveren. Bevat estragol, linalool en eugenol, verbindingen waarvan in dit onderzoek is aangetoond dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Berberis (Berberis) Legaal Alle bessen zijn legaal op de SCD. Overmatige inname van berberis kan leiden tot diarree. In deze dierstudie bleek berberisextract te beschermen tegen IBD.
Bessen Legaal Alle soorten bessen zijn legaal. Meerdere onderzoeken in deze review geven aan dat fruit IBD kan helpen verlichten.
Bhindi Illegaal Geen okra (bhindi) of drumsticks. Omdat ze een slijmerig voedsel zijn, zijn ze illegaal. Hoewel meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat slijmerige voedingsmiddelen gunstig zijn voor IBD, moet er meer onderzoek worden gedaan.
Bier Illegaal Bevat gerst, een glutenbevattend graan. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.
Bieten (rode biet) Legaal Bieten zijn een geweldige knolgewas. 1 kopje bevat tot 10% van de dagelijkse vitamine C-behoefte van een volwassene, 6% van de ijzerbehoefte van een volwassene, evenals magnesium en vitamine B6. Sommige rapporten tonen aan dat bieten het uithoudingsvermogen kunnen vergroten. In dit onderzoek bleek bietenextract (van de bladeren) een ontstekingsremmend effect te hebben. Ook verminderde vitamine C oxidatieve stress en ontsteking in een door colitis geïnduceerd diermodel.
Bijenpollen Illegaal Bijenpollen zijn niet toegestaan op de SCD. Daarnaast raadt de SCD troebele honing af (die nog steeds het stuifmeel bevat). Hoewel door deze onderzoeken is aangetoond dat bijenpollen antioxidanten, polyfenolen en andere ontstekingsremmende componenten bevatten, laat deze studie zien dat bijenpollen colitis bij muizen met allergie kunnen verergeren. Er is meer onderzoek nodig om de impact van pollen op IBD te begrijpen.
Bittere Kalebas Illegaal Ook bekend als bittere meloen, rijk aan vitamine A, B6 en C. Hoewel is aangetoond dat bittere kalebas ontstekingen veroorzaakt door bacteriën onderdrukt, moet er meer onderzoek worden gedaan om de impact ervan op IBD te begrijpen.
Blauwe kaas Legaal Mag af en toe gegeten worden. Oude kaas (meer dan 30 dagen gerijpt) is een goede bron van calcium voor patiënten met IBD.
Bloemkool Legaal Bloemkool is soms moeilijk te verteren en moet voorzichtig worden geprobeerd nadat er enige vooruitgang is geboekt met het dieet. Deze studie toont aan dat een bestanddeel van bloemkool ontstekingen vermindert bij muizen met colitis.
Boek Choy Legaal Bok Choy lijkt veel op kool en is legaal. Kool bevat veel vezels die een opgeblazen gevoel en diarree kunnen veroorzaken als ze worden gegeten tijdens een opvlamming. Toevoeging van Bok Choy kan pas plaatsvinden wanneer de ziekte in remissie is. Het kan nodig zijn om stengels te verwijderen. Componenten in paksoi en verwante groenten bleken in dit onderzoek ontstekingsremmend te zijn.
Boekweit Illegaal Boekweit is een plant en wordt vaak als een graansoort beschouwd, hoewel het geen echt gras is. Glutenvrij. In deze studie werd aangetoond dat boekweit klinische symptomen en ontstekingen vermindert in een IBD-muismodel.
Boerenkool Legaal Groenten bevatten veel vezels (wat goed is!). Overtollige vezels kunnen diarree veroorzaken als ze worden gegeten tijdens een opvlamming. Toevoeging van boerenkool kan pas plaatsvinden wanneer de ziekte in remissie is. Het is aangetoond dat groenten in de koolfamilie, zoals boerenkool, ontstekingen verminderen in een muismodel van colitis.
Bologna Illegaal Bologna is berwerkt vlees en kan toevoegingen bevatten die niet op de SCD staan. Epidemiologische studies geven aan dat consumptie van berwerkt vlees uw risico op IBD verhoogt.
Bonenmeel Legaal* De sleutel is of de bonen geweekt zijn of niet. In de winkel gekocht meel gemaakt van bonen of linzen wordt waarschijnlijk niet geweekt voordat het wordt gemalen, dus moet het worden vermeden. Zelfgemaakt meel zou, mits goed geweekt, prima moeten zijn. Door bonen te weken, wordt hun gehalte aan complexe koolhydraten en zetmeel verminderd, waardoor het risico op bacteriële overgroei wordt verkleind.
Boter Legaal Een lekker, veelzijdig zuivelproduct. Rijk aan verzadigde vetzuren. - Let op, In Nederland wordt boter op een andere manier gemaakt. Probeer zoveel mogelijk Franse roomboter te gebruiken ipv gewone roomboter.  Er zijn geen studies bij mensen gedaan naar het effect van boter op IBD. In deze review is echter verzadigd vet betrokken bij het veroorzaken van ontstekingen. Er is meer onderzoek nodig.
Boterbonen Legaal Ook bekend als limabonen. Gedroogd of vers zijn toegestaan. Boterbonen hebben volgens deze studie antimicrobiële eigenschappen. Zorg ervoor dat je je bonen laat weken als ze droog zijn gekocht om hun gehalte aan complexe koolhydraten en zetmeel te verminderen.
Bouillonblokjes Illegaal Bouillonblokjes en instantsoepbases zijn niet toegestaan op de SCD. Kan additieven bevatten die niet zijn toegestaan op de SCD. Er is geen onderzoek gedaan naar het effect van bouillonblokjes op IBD.
Bourbon Legaal Hoewel gluten mogelijk vóór de fermentatie zijn toegevoegd, wordt het tijdens het distillatieproces verwijderd. Als u ouder bent dan 18, kan dit af en toe zijn. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van bourbon op IBD. In deze review is echter aangetoond dat alcohol ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit veroorzaakt.
Brandewijn Illegaal Alcohol gemaakt door het distilleren van wijn. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van cognac op IBD. In deze review is echter aangetoond dat alcohol ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit veroorzaakt.
Brandnetels Illegaal Bijwerkingen van het consumeren van brandnetelthee kunnen variëren van maagklachten tot een branderig gevoel in de huid, moeite met plassen en een opgeblazen gevoel. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van brandnetel op IBD. Sommige onderzoeken hebben echter ontstekingsremmende eigenschappen van brandnetel geïdentificeerd.
Brie kaas Legaal Mag bij gelegenheid gegeten worden. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Broccoli legaal Een groente uit de koolfamilie. Wees op uw hoede voor de vezels bij het affakkelen. Deze studie toonde aan dat een bestanddeel van broccoli ontstekingen vermindert bij muizen met colitis.
Broccolini Legaal Een hybride van broccoli en gai lan. Pas op met vezels bij een opvlamming Deze studie toonde aan dat een bestanddeel van broccolini ontstekingen vermindert bij muizen met colitis.
Bruine bonen Legaal Kan worden geprobeerd wanneer symptoomvrij. Indien droog gekocht, moeten de bonen een nacht worden geweekt. Hoewel er geen onderzoeken zijn uitgevoerd naar bruine bonen en IBD, remden antioxidantcomponenten van bonen pro-inflammatoire signaalroutes in een in vitro celonderzoek.
Bulgur Illegaal Bulgur is een graanproduct gemaakt van de voorgekookte volkoren van verschillende tarwesoorten, meestal van durumtarwe. Bevat gluten. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.