LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Cacaopoeder Illegaal Historisch illegaal. Binnen onze klinische praktijk is biologische cacao toegevoegd zodra patiënten in klinische/laboratoriumremissie zijn geweest. De meerderheid van de patiënten heeft deze toevoeging probleemloos verdragen.
Cafeïnevrije producten Illegaal Cafeïnevrije producten zijn niet legaal, omdat het fabricageproces dubieuze ingrediënten of reacties kan veroorzaken. Als de stof cafeïnevrij wordt gemaakt met behulp van de oplosmiddelmethode, kunnen schadelijke ingrediënten zoals methyleenchloride, een kankerverwekkende stof, worden toegevoegd.
Camembert kaas Legaal Mag in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd. Camembert is gerijpt, waardoor dit een lactosevrije kaas is. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Canellini bonen Illegaal De grootste van de witte bonen, ook wel witte kidneybonen genoemd. Uit een voedingsonderzoek bleek dat cannellinibonen het darmslijmvlies bij ratten verstoren.
Carrageen Illegaal Carrageen is een veelgebruikt voedseladditief dat wordt gewonnen uit een rood zeewier, Chondrus crispus, dat in de volksmond bekend staat als Iers mos. Het is in verband gebracht met maligniteiten en andere maagproblemen en bevat veel polysachariden. Recent onderzoek in diermodellen impliceert carrageen bij darmontsteking.
Cashewnoten Legaal Noten die in mengsels worden verkocht, zijn niet toegestaan, omdat de meeste worden geroosterd met een zetmeelcoating. Frequente consumptie van noten wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Cellulose (in supplementen) Legaal Cellulose in je supplementen is oké. Cellulose is een soort vezel en het is aangetoond dat een dieet met veel vezels gedurende het hele leven IBD voorkomt in een diermodel.
Cellulosegom Illegaal Ook wel carboxymethylcellulose genoemd, cellulosegom is een emulgator. In deze dierstudie werd aangetoond dat cellulosegom IBD bevordert.
Cheddar Legaal Cheddar kaas wordt minimaal 2 tot 3 maanden gerijpt en bevat dus geen lactose. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Cherimoja Legaal Ook bekend als custardappel of sharifa. Er zijn geen onderzoeken gedaan naar de effecten van cherimoya op IBD.
Chlorella Illegaal Een blauwgroene alg vergelijkbaar met spirulina. Hoewel chlorella ontstekingsremmende, antioxiderende carotenoïden bevat, kan chlorella-supplementen het vrijkomen van toxines veroorzaken die IBD verergeren.
Chocolade Illegaal Historisch illegaal. - Bevat ook suiker en lactose, zie opmerkingen met betrekking tot pure cacao dat eventueel toegevoegd kan worden bij remissie.  Binnen onze klinische praktijk is biologische cacao toegevoegd zodra patiënten in klinische/laboratoriumremissie zijn geweest. De meerderheid van de patiënten heeft deze toevoeging probleemloos verdragen.
Cichorei - koffie Illegaal Gemaakt van tarwe en melasse, een alternatief voor koffie Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD. Complexe koolhydraten (zoals die in melasse worden aangetroffen) fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Cichoreiwortel Illegaal Witlof staat bekend om zijn bitterheid en bevat een grote hoeveelheid inuline. Van inuline is aangetoond dat het een antioxidant is; het kan echter bacteriële overgroei veroorzaken die schadelijk is voor patiënten met IBD.
Citroenen Legaal Een zure citrusvrucht. Een goede bron van vitamine C. Citroen bevat het polyfenol naringenine, waarvan is aangetoond dat het pro-inflammatoire signaalroutes remt in een IBD-diermodel.
Citroenzuur Legaal Citroenzuur als additief is oké. Komt van nature voor in citrusvruchten. Citroenzuur kan volgens deze review ontstekingen bevorderen.
Club soda  Legaal Koolzuurhoudend water met toegevoegd kaliumbicarbonaat of kaliumsulfaat. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van sodawater op IBD.
Colby kaas Legaal Ook bekend als Colby Cheddar. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Courgette Legaal Courgette bevat vitamine A, C-folaat en kalium, nuttige voedingsstoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Deze studie toonde aan dat patiënten met IBD lage niveaus van vitamine C en bètacaroteen hebben, waardoor courgette een uitstekende bron is voor het terugwinnen van deze voedingsstoffen. Ook verminderde vitamine A de darmontsteking in deze studie.
Cranberrysap Legaal Koop een merk zonder toegevoegde suikers. Het sap moet worden verdund met water voordat het wordt gedronken en omdat het erg zuur kan zijn, kunt u honing toevoegen of het verdunnen met legale appelcider in plaats van water. Deze studie toonde aan dat veenbessen de darmslijmlaag verbeteren vanwege hun proanthocyanidinegehalte.
Croscarmellosenatrium Illegaal Een veelgebruikt farmaceutisch additief. Soms gebruikt in medicatie voor IBD. Neem toch uw medicatie in, zelfs als deze dit additief bevat!
Cyclamaat Illegaal Historisch legaal op de SCD, maar er zijn andere gezondheidsproblemen mee verbonden. Cyclamaat is potentieel kankerverwekkend.