LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Dadels Legaal Medjool en California dadels zijn toegestaan. Hoewel er geen onderzoeken zijn uitgevoerd naar de effecten van dadels op IBD, hebben dadels volgens deze review ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.
Dadelsuiker Illegaal Minimaal bewerkte suiker afgeleid van dadels. Pas op voor het havermeel. Dadelsuiker heeft volgens deze studie een grote hoeveelheid antioxidanten.
Daikon · Niet helder Hoewel ze tot de radijsfamilie behoren, is van oudsher niet bekend dat ze legaal/illegaal zijn. Zwarte radijs is legaal. Volgens deze studie hebben Daikon-radijzen een antioxiderende werking.
Dextrose (opgenomen in commerciële producten) Illegaal Dextrose en fructose die in gegranuleerde vorm worden verkocht, is illegaal, omdat het andere complexe suikers bevat en is afgeleid van maïszetmeel. In deze epidemiologische studie is een hoge suikerinname in verband gebracht met een verhoogd risico op colitis ulcerosa.
Dille Legaal Een geurig kruid dat in veel keukens wordt gebruikt. Hoewel er geen onderzoeken zijn gedaan naar dille en IBD, heeft dille gunstige eigenschappen, zoals ontstekingsremmend en een antioxidant vanwege de vele fenolen.
Dragon Legaal Een aromatisch keukenkruid dat vaak wordt gebruikt om kip of vis op smaak te brengen. Er is geen onderzoek gedaan naar dragon en IBD. Dragon verminderde echter pro-inflammatoire cytokines in een diabetisch diermodel.
Drakenfruit Legaal Ook bekend als pitaya, een vrucht van de cactusfamilie. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van drakenfruit op IBD.
Droge kwark (Dry Curd Cottage Cheese) Legaal Omdat er geen melk is toegevoegd, bevat droge wrongel geen lactose. DCCC bronnen. Dry Curd Cottage Cheese is in Nederlands slecht verkrijgbaar. Goed te vervangen door uitgelekte SCD yoghurt in recepten.  In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Drop/Zoethout Illegaal Zoethout is zowel kalmerend als laxerend. Zoethout bevat het fyto-oestrogeen glabridine, dat klinische symptomen en pro-inflammatoire markers verminderde in een colitis-diermodel.
Druiven Legaal Een bes die in veel verschillende kleuren verkrijgbaar is. Druiven bevatten resveratrol, een polyfenol waarvan in meerdere onderzoeken is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op IBD.
Druivenpitolie Legaal Gewonnen uit druivenpitten. Heeft een hoog rookpunt. Druivenpitolie hielp UC te verbeteren in een diermodel in deze studie.
Druivensap Legaal Wit of donker druivensap is toegestaan. Zorg ervoor dat er geen suiker is toegevoegd. Sap moet worden verdund met water voordat het wordt gedronken. Druiven bevatten resveratrol, een polyfenol waarvan in meerdere onderzoeken is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op IBD.
Drumstokken (Moringa oleifera) Illegaal Beschouwd als een slijmerig voedsel, illegaal. Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat slijmerige voedingsmiddelen gunstig zijn voor IBD, is aangetoond dat zetmeel IBD-symptomen verergert.
Durum Meel Illegaal Een soort tarwebloem, durummeel bevat gluten. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.