LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD geschiktheid Uitleg Onderzoek
Echinacea Legaal Een kruidensupplement dat wordt ingenomen om aandoeningen van de luchtwegen te voorkomen. Echinacea gevoed aan een diermodel van colitis leidde tot een lagere ziekteactiviteitsindex en tot minder pro-inflammatoire moleculen.
Edamame Illegaal Sojabonen geserveerd in de peul, gevonden in Aziatische keukens. Hoewel er geen studies zijn gedaan naar de effecten van edamame op IBD, verlichtten isoflavonen uit soja colitis in een diermodel, en soja bleek ook de ontstekingsremmende cytokines te verhogen in dit colitis-diermodel.
Edammer kaas Legaal Nederlandse kaas. Bevat, als het goed gerijpt is geen lactose.Let op etiketten van fabriekskaas voor eventuele illegale toevoegingen.  In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Eend Legaal Een lid van de watervogelsoort. Eendenvlees bevat veel vet. Hoewel een epidemiologisch onderzoek heeft uitgewezen dat een hoge vleesconsumptie het risico op IBD verhoogt, is het belangrijk om je eiwitten binnen te krijgen.
Eieren Legaal Zoek naar de met omega-3 vetzuren verrijkte variant! Deze epidemiologische studie vond geen risico geassocieerd met hoge consumptie van eieren en IBD.
Eikel Pompoen Legaal Eikelpompoen, ook wel Acorn Squash genoemd,  is zeer laag in verzadigd vet, cholesterol en natrium. Het is ook een goede bron van voedingsvezels, vitamine A, vitamine B6, vitamine C, thiamine, foliumzuur, kalium en magnesium. Hoog in glutathion, een krachtige antioxidant.
Eiwit poeder Illegaal Eiwitpoeders bevatten vaak illegale toevoegingen. Volgens deze epidemiologische studie is een hoge eiwitinname in verband gebracht met een verhoogd risico op IBD.
Erwten Legaal Rijk aan B-vitamines en ijzer. In een diermodel werd aangetoond dat groene erwt colitis verzacht.
Erwtenmeel Illegaal Meel gemaakt van gemalen erwten.  Terwijl in een diermodel is aangetoond dat groene erwt colitis verzacht, zal de bloemvorm veel complexe koolhydraten en zetmeel bevatten die schadelijk zijn voor patiënten met IBD.
Ethanol Legaal Ethanol is alcohol. Hoewel af en toe een beetje alcohol oké is, is in deze review aangetoond dat alcohol ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit veroorzaakt.
Ezechiël Brood Illegaal Gekiemde granenbroden zijn illegaal. Bevat gluten. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.