LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Fenegriek Illegaal Afhankelijk van de bereiding kan het als kruid, specerij of groente geserveerd worden. Veel voorkomend in de Indiase en Midden-Oosterse keuken. Volgens deze review heeft fenegriek een verscheidenheid aan ontstekingsremmende eigenschappen die nuttig zijn voor mensen met IBD. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar fenegriek en IBD.
Feta kaas Illegaal Feta mag in kleine hoeveelheden worden gegeten na klinische/laboratoriumremissie. Hoewel feta lactosevrij is, kan het in melk worden bewaard. Fetakaas wordt aanbevolen voor patiënten in remissie als een bron van algemene voeding.
Flespompoen Legaal Een goede bron van vitamine A, C en bètacaroteen. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar het effect van pompoen op IBD, verminderde vitamine A de darmontsteking in deze studie.
FOS - Fructooligosachariden Illegaal Ook bekend als fructo-oligosachariden. Complexe koolhydraten fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Fosfatidylcholine Legaal Een bestanddeel van lecithine dat wordt aangetroffen in eigeel en sojabonen. Fosfatidylcholine is een bestanddeel van een gezonde slijmlaag. Inname van fosfatidylcholine verminderde de UC en stelde patiënten in staat de behandeling met steroïden in deze klinische studie stop te zetten.
Fructose (gegranuleerd) Illegaal Gegranuleerde fructose bevat andere complexe koolhydraten, waardoor het illegaal is. Complexe koolhydraten fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit. Ook kan consumptie van hoge concentraties fructose leiden tot malabsorptie van fructose, waardoor IBD-symptomen en ontstekingen verergeren.
Fruit Legaal Vers en bevroren fruit zijn legaal binnen het SCD. Fruit ingeblikt in eigen sap is ook toegestaan als het geen illegale toevoegingen bevat. Een epidemiologische studie vond een verband tussen inname van fruit en een verlaagd risico op CD