LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Garbanzo bonen Illegaal Ook wel kikkererwten genoemd. Rijk aan zetmeel. Hoewel is aangetoond dat Garbanzobonen de productie van ontstekingsremmende moleculen via het darmmicrobioom ondersteunen, is in deze review aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Garfavameel Illegaal Gemaakt van twee soorten bonen, garbanzobonen en tuinbonen, die geen van beide legaal zijn. Tuinbonen veroorzaken darmontsteking gelijk aan IBD in een diermodel door de overvloed aan Gram-negatieve bacteriën te vergroten.
Gedroogde melkbestanddelen Illegaal Ook wel melkpoeder genoemd. Bevat lactose. Studies hebben tot nu toe geen uitsluitsel gegeven over de effecten van lactose op IBD.
Gegranuleerde glucose Illegaal Het is bekend dat het naast glucose ook andere complexe suikers bevat. Complexe koolhydraten fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Gehydrolyseerd eiwit Illegaal Dit is een andere term voor MSG. Ongeacht of het SCD legaal is of niet, we moeten allemaal proberen het te vermijden. MSG kan een krachtig neurotoxine zijn. MSG verhoogde de ontsteking in de darm van een diermodel en verminderde ook de algehele gezondheid van de darm.
Geitenkaas Illegaal Ook bekend als chevre is illegaal, maar je kunt een goede benadering maken door geitenmelkyoghurt te laten uitlekken. Het recept is te vinden op http://uclbs.org/recipes/dairy/suegoatcheese.php Hoewel er geen studies zijn uitgevoerd die chevre en IBD met elkaar verbinden, is chevre lang genoeg gerijpt en heeft het weinig tot geen lactosegehalte. Bovendien is chevre vaak verrijkt met omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmend zijn.
Geitenmelk proteïne Illegaal Een eiwitpoeder gemaakt van geitenmelk dat Bifidobacteriën bifidum en guargom bevat.  Over het algemeen worden eiwitpoeders niet aanbevolen. Geitenmelk bevat lactose. Studies hebben tot nu toe geen uitsluitsel gegeven over de effecten van lactose op IBD.
Gekiemd graanbrood Illegaal Ondanks dat het gekiemd is, bevat dit brood nog steeds gluten en FODMAPS. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD. Glutenrijke voedingsmiddelen bevatten vaak ook hoge niveaus van FODMAPS, die IBD-symptomatische bacteriën verhogen. Veel IBD-patiënten zijn coeliakie, daarom helpt het vaak om gluten te vermijden. Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen of gluten zelf (zonder FODMAPS) schadelijk is voor niet-coeliakiepatiënten.
Gelatine (niet gearomatiseerd) Legaal Vaak toegevoegd aan gelei. Gelatine heeft volgens deze studie anti-colitis eigenschappen.
Gember Legaal Een geurige specerij met vele culinaire toepassingen. Veel gebruikt in de Indiase keuken. Gember verbeterde colitis in een diermodel door pro-inflammatoire signaalroutes te downreguleren.
Gerookt vlees Illegaal Tenzij je met zekerheid weet dat er tijdens het roken geen suiker is toegevoegd, zijn ze niet toegestaan. Gerookt vlees bevat ook benzo[a]pyreen, waarvan is aangetoond dat het ontstekingen en darmlaesies verergert in een diermodel.
Gerst Illegaal Glutenbevattend graan. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.
Gevogelte Legaal Alle soorten waaronder kalkoen, kip, eend, gans, fazant, duif etc.Vers en diepgevroren zijn toegestaan als er tijdens de verwerking niets is toegevoegd; controleer de etiketten goed. Kippen zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is niet alleen een voedingsmiddel om te slapen, het is ook een belangrijk onderdeel van de arylkoolwaterstofreceptor (AhR), die de niveaus van pro-inflammatoire cytokinen verlaagt.
Ghee Legaal Ghee is geklaarde boter. Het is lactosevrij. Hoewel er geen onderzoeken zijn uitgevoerd naar ghee en IBD, heeft ghee volgens deze studie wel antioxiderende eigenschappen.
Gierst Illegaal Een graansoort die van nature geen gluten bevat. Gierst bevat antinutriënten zoals oxalaten en fytaten, die de opname van mineralen die IBD-patiënten nodig hebben, blokkeren.
Gin Legaal Indien ouder dan 18 jaar, kan dit af en toe zijn. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van gin op IBD. In deze review is echter aangetoond dat alcohol ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit veroorzaakt.
Gist Illegaal Saccharomyces cerevisiaeis bakkersgist. Meerdere onderzoeken hebben antilichamen in verband gebracht met S. cerevisiae tot slechtere resultaten bij de ziekte van Crohn. Bovendien heeft een dierstudie de toevoeging van S. cerevisiae bij de ziekte van Crohn om slechtere resultaten te hebben.
Gjetost kaas Illegaal Een Noorse zoete kaas. Bevat lactose. Er zijn geen onderzoeken gedaan naar Gjetost-kaas en IBD. Studies hebben tot nu toe echter geen uitsluitsel gegeven over de effecten van lactose op IBD.
Glucose snoep Illegaal Bevat kristalsuiker, dus zal niet zuiver zijn. Complexe koolhydraten fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Glucosestroop Illegaal Gemaakt van het zetmeel van maïs. Zeer rijk aan complexe koolhydraten. In deze studie is aangetoond dat het zetmeel uit maïs de zuurgraad van de dikke darm verhoogt, wat de microben vermindert die ontstekingsremmende vetzuren met een korte keten aanmaken. Complexe koolhydraten fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Glycerince Legaal Glycerine en glycerol behoren tot de vetfamilie. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van glycerine op IBD.
Glycerol Legaal Een belangrijk bestanddeel van vetten die van nature in ons lichaam voorkomen. Glycerol is een belangrijk bestanddeel van veel soorten vetten, waardoor het moeilijk is om er effecten op IBD aan toe te schrijven.
Gom Illegaal Alle gom is illegaal. Carrageenangom veroorzaakt bijvoorbeeld een verschuiving van darmbacteriën naar typen die vaker voorkomen bij patiënten met IBD, aldus deze studie.
Gorgonzola kaas Legaal Mag bij gelegenheid gegeten worden. Lactose vrij. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Goudse kaas Legaal Mag bij gelegenheid gegeten worden. Lactose vrij. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Graangewassen Illegaal Een graansoort is elk gras dat wordt gekweekt voor de eetbare componenten van het graan. Daarom zijn technisch gezien alle granen illegaal. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD. Ook bevatten granen antinutriënten die de opname van vitamines en mineralen verstoren.
Granaatappelconcentraat Illegaal Geconcentreerd granaatappelsap. Granaatappel oefent volgens deze review ontstekingsremmende effecten uit in de darm.
Grapefruit Legaal Een zure, bittere vrucht. Grapefruit bevat het polyfenol naringenine, waarvan is aangetoond dat het pro-inflammatoire signaalroutes remt in een IBD-diermodel.
Grapefruitsap Illegaal Alleen legaal als het vers is. Bevroren of ingeblikt grapefruitsap is niet toegestaan. Sap moet worden verdund met water voordat het wordt gedronken. Grapefruit bevat het polyfenol naringenine, waarvan is aangetoond dat het pro-inflammatoire signaalroutes remt in een IBD-diermodel.
Groene thee Legaal Beperkt tot 2 kopjes per dag. Groene thee polyfenolen bleken even effectief te zijn als sulfasalazine voor de behandeling van colitis in een diermodel.
Groenten in blik Illegaal Groenten in blik zijn niet toegestaan in verband met eventueel toegevoegde zetmeel. Groenten moeten vers of diepgevroren zijn. In deze review is aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Gruyère kaas Legaal Een kaas uit Zwitserland zonder lactose. Minstens 5 maanden gerijpt. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert. Oude kaas (afgelopen 30 dagen) is een goede bron van calcium voor patiënten met IBD.
Guargom Illegaal Ook wel galactomannan genoemd, een veelgebruikt additief. Guargom is een niet-zetmeel polysacharide, die wordt gefermenteerd in de dikke darm. Meerdere studies hebben aangetoond dat het gunstig is voor IBD. Moet vooral worden vermeden tijdens opvlammingen vanwege het prebiotische potentieel.