LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Ijs Illegaal Commercieel bereid ijs is niet toegestaan. Er zijn echter veel heerlijke recepten voor zelfgemaakt ijs. Omdat ijs veel vet bevat, worden vaak emulgatoren toegevoegd. Het is aangetoond dat emulgatoren de slijmlaag beschadigen, pro-inflammatoire bacteriesoorten verhogen en algemene ontstekingen verhogen in IBD-diermodellen.
IJzersupplementen Illegaal Krijg alsjeblieft geen vitamines met ijzer; ze stimuleren allerlei soorten infecties, vooral in de darm, en ijzer heeft er veel onderzoek naar gedaan met betrekking tot andere ziekten. Geen oraal ijzer als je het kunt helpen. Oversuppletie van ijzer verhoogde de darmpermeabiliteit en pro-inflammatoire genexpressie in een diermodel.
Immuunschorsthee Illegaal Schorsthee (Pau d'Arco) bevat steroïde saponinen en is zowel een immuunbooster als een laxeermiddel. Bekend onder vele namen, waaronder Taheebo, Ipe en Lapacho. Hoewel deze studie aantoonde dat Pau d'Arco klinische symptomen vermindert in een door colitis geïnduceerd muismodel, is verder onderzoek nodig om de volledige impact ervan op IBD te begrijpen.
Ingeblikte vruchten Legaal Fruit uit blik in eigen sap is toegestaan. Lees de etiketten zorgvuldig om er zeker van te zijn dat er geen andere toevoegingen zijn. Meerdere onderzoeken in deze review geven aan dat fruit IBD kan helpen verlichten.
Inositol Illegaal Inositol is een suikeralcohol. Suikeralcoholen voeden bacteriën en veroorzaken mogelijk te veel groei. Kleine hoeveelheden in supplementen zijn oké. Voedingssuppletie van myo-inositol, een type inositol, verminderde ontsteking in muismodellen met colitis en verminderde het aantal geactiveerde stamcellen bij patiënten met CU in deze studie.
Inuline Illegaal Inuline is een FOS en dat geldt ook voor een krachtig prebioticum. Van inuline is aangetoond dat het een antioxidant is; het kan echter bacteriële overgroei veroorzaken die schadelijk is voor patiënten met IBD.
Isoglucose Illegaal Een glucose-fructosestroop met minimaal 10% fructose. In de VS ook wel fructose-glucosestroop genoemd. Complexe koolhydraten worden slecht opgenomen in de darm. Overtollige koolhydraten fungeren dan als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.