LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Jaggery- rietsuiker  Illegaal Een mengsel van rietsap en dadel- of palmsap. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar rietsuiker en IBD. In deze epidemiologische studie is een hoge suikerinname echter in verband gebracht met een verhoogd risico op colitis ulcerosa.
Jalapenos Legaal Een soort chilipeper. Hoewel er geen studies zijn gedaan met betrekking tot IBD en jalapeños, hebben vergelijkbare paprika's uit dezelfde familie volgens deze studie sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen vanwege hun carotenoïden.
Jicama Illegaal Jicama is een knolwortel uit Zuid-Amerika. Jicama is een resistent zetmeel met sterke prebiotische eigenschappen. Daarom kan het een overgroei van bacteriën veroorzaken, wat schadelijk kan zijn voor mensen met IBD. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar jicama en IBD.
Johannesbrood Illegaal Gewoonlijk vermeld als johannesbroodpoeder, is johannesbrood een alternatief voor chocolade. Hoewel johannesbrood hoge concentraties antioxidant-tannines bevat, zijn er geen onderzoeken gedaan naar het effect van johannesbrood op IBD.