LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Kaas Legaal Veel kazen zijn legaal. De algemene aanbeveling voor een kaas is dat het geen smeltkaas is en een bacteriecultuur heeft gehad bij de productie ervan, waarbij de kaas ten minste 30 dagen heeft gerijpt. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Kaki Legaal Een oranje vrucht afkomstig uit Azië of Noord-Amerika. Kaki verminderden ontstekingen, klinische symptomen van colitis en voorkomen darmkanker in een diermodel van IBD.
Kaliumsorbaat Legaal Een conserveermiddel dat wordt aangetroffen in supplementen, wijn en voedsel. Ook bekend als sorbinezuur. Sorbinezuur droeg bij aan de darmgezondheid en verminderde pro-inflammatoire cytokines in een diermodel.
Kaneel Legaal Een smaakvol kruid dat vaak wordt toegevoegd aan gebakken goederen. In een diermodel is aangetoond dat kaneel colitis remt.
Kappertjes Legaal Een ingemaakte groente die veel voorkomt in de mediterrane keuken. Er is geen onderzoek gedaan naar het effect van kappertjes op IBD. Kappertje-extract verminderde echter de oxidatieve stress in deze studie.
Karnemelk IlLegaal Een bijproduct bij het maken van boter. Sommige soorten zijn gefermenteerd. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van karnemelk op IBD.
Kastanjemeel Illegaal Meel gemaakt van tamme kastanjes, die rijk zijn aan vezels, vitamine C en mangaan. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van kastanjemeel op IBD.
Kastanjes Legaal Kan worden geprobeerd wanneer symptoomvrij. Als u echter gedroogde kastanjes koopt, week ze dan en kook ze tot ze zacht zijn. Hoewel er geen onderzoeken zijn gedaan naar de effecten van kastanjes op IBD, wordt frequente consumptie van noten geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Kauwgom Illegaal Vaak gevuld met schadelijke toevoegingen zoals emulgatoren. In dit epidemiologische onderzoek is aangetoond dat kauwgom het risico op de ziekte van Crohn verhoogt.
Kefir Illegaal Gefermenteerde melk. Bevat een kleine hoeveelheid lactose. Kefir verminderde klinische symptomen en pro-inflammatoire cytokines in een diermodel met colitis.
Kersen Legaal Een zure maar zoete bes met meerdere variëteiten. Dieren die kersenpoeder kregen, hadden een verschuiving in hun darmbacteriën naar gezondere soorten en produceerden in dit onderzoek meer ontstekingsremmende SCFA's. Een andere studie toonde aan dat de consumptie van kersen pro-inflammatoire moleculen bij mensen verlaagt.
Ketchup Illegaal Commercieel bereide ketchup bevat suiker en is niet toegestaan. Commerciële ketchup bevat ook carboxymethylcellulose, dat in verband is gebracht met darmontsteking.
Kikkererwten Illegaal Kikkererwten, ook bekend als garbanzo bonen, zijn rijk aan zetmeel. Hoewel is aangetoond dat kikkererwten de productie van ontstekingsremmende moleculen via het darmmicrobioom ondersteunen, is in deze review aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Kimchi Legaal Traditionele Koreaanse gefermenteerde kool. Bacteriën gevonden in Kimchi bleken colitis te verbeteren in een diermodel.
Kiwi's Legaal Kiwi's zijn een bes met groen vruchtvlees en komen oorspronkelijk uit China. Een peptide gevonden in kiwi's bleek ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen te hebben bij patiënten met IBD.
Kliswortel Illegaal Het bevat inuline (FOS) en slijmstoffen. Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat slijmerige voedingsmiddelen gunstig zijn voor IBD, is aangetoond dat zetmeel IBD-symptomen verergert.
Knoflook Legaal Gebruik verse knoflook; wees voorzichtig met knoflookpoeders, omdat hieraan zetmeel kan zijn toegevoegd als antiklontermiddel. Je kunt je eigen knoflookpoeder maken van verse knoflook door het te drogen en te malen. Knoflook heeft veel antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen en hielp in meerdere onderzoeken bij het verlichten van colitis.
Knolraap Illegaal Rapen zijn een knolgewas. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van rapen op IBD. Rapen verminderden echter inflammatoire biomarkers in een diermodel.
Knolselerij (selderijwortel) Legaal Gemakkelijk te koken, knolselderij kan worden geroosterd, gestoofd, geblancheerd of gepureerd. Het is echter erg vezelig, dus eet de eerste paar keer voorzichtig. Er is geen onderzoek gedaan naar het effect van knolselderij op IBD.
Koffie Legaal Koffie moet vers en zwak worden gemaakt. Oploskoffie is niet legaal.  Volgens deze review kan koffie het risico op colitis ulcerosa verlagen.
Kokosnoot Legaal Vers of ongezoet, geraspte kokos en kokosmeel zijn allemaal legaal. Van kokos is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Kokosnootmelk Legaal De SCD staat kokosmelk eenmaal in remissie toe na 6 maanden op dieet te zijn geweest. Het is belangrijk om te onthouden dat kokosmelk kan werken als een natuurlijk laxeermiddel.
Kokosolie Legaal Goed bestand tegen hitte, goed voor frituren en koken. Van kokosolie is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Komkommers Legaal In dezelfde familie als squash en courgette. Door deze studie is aangetoond dat komkommer de ontstekingsreactie veroorzaakt door bacteriën vermindert.
Konjac Illegaal Een eetbare knol oorspronkelijk uit China. Het primaire ingrediënt in shirataki en Miracle Noodles. Terwijl konjac-suppletie een toename van ontstekingsremmende bacteriesoorten veroorzaakte in dit diermodel, kan het prebiotische potentieel van dit voedsel te groot zijn voor patiënten met IBD.
Kool Legaal Kool bevat veel vezels die een opgeblazen gevoel en diarree kunnen veroorzaken als ze worden gegeten tijdens het affakkelen. Toevoeging van kool moet plaatsvinden wanneer de ziekte in remissie is. Behandeling met een component in kool verminderde klinische symptomen en ontsteking in een colitismuis-studie.
Koolrabi Illegaal Koolrabi is een groente uit de koolfamilie en komt voor in de Duitse en Vietnamese keuken. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van koolrabi op IBD. Volgens deze studie hebben echter zowel groene als vooral rode koolrabi ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.
Koolraap Legaal Het is erg vezelig, dus ga langzaam en wees voorzichtig. Deze studie toonde aan dat een bestanddeel van rutabaga ontstekingen vermindert bij muizen met colitis.
Koolzaadolie Legaal Legaal, maar niet aan te raden. Muizen met colitis die koolzaadolie kregen, ondervonden in dit onderzoek verslechterde klinische symptomen en verhoogde ontsteking.
Koriander Legaal Een kruid dat ook wel koriander wordt genoemd. In een diermodel bleek koriander colitis te verlichten.
Kudzu (van kuzu) Illegaal Een eetbare, slijmerige wortel die afkomstig is van dezelfde plant als het onkruid dat soms op buitenvegetatie wordt aangetroffen. Slijmachtige kruiden bevatten zetmeel dat een negatieve invloed kan hebben op patiënten met IBD. In deze studie verminderde gefermenteerde kudzu echter de ontsteking en genas de darm in een diermodel van colitis door de werking van zijn isoflavonen.
Kumquats Legaal Een citrusvrucht afkomstig uit Azië. Rijk aan vitamine C. Vitamine C verminderde oxidatieve stress en ontsteking in een door colitis geïnduceerd diermodel. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar kumquats en IBD.
KyoGreen poeder Illegaal Bevat meerdere illegale ingrediënten, waaronder FOS, bruine rijst en chlorella. Complexe koolhydraten (zoals FOS en rijst) fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.