LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
L-theanine Legaal L-theanine is een aminozuur dat in thee wordt aangetroffen en dat kalmerende effecten heeft wanneer het wordt geconsumeerd. Pas op voor illegale toevoegingen als u het als supplement gebruikt. Hoewel er geen studies zijn gedaan naar de effecten van L-theanine op IBD, toonde deze studie aan dat L-theanine het darmslijmvlies hielp beschermen tegen bacteriële toxines in een diermodel. 
Lactose vrije melk Illegaal De snelheid waarmee galactose naar de lever stroomt wanneer men lactose-gehydrolyseerde (lactose-vrije) melk drinkt, is hoog. Met lactose-vrije melk krijg je de twee  suikers binnen: glucose en galactose. Opmerking: Lactose-vrije melk is hetzelfde als lactose-gehydrolyseerde melk Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van Lactaid-melk op IBD.
Lam Legaal Vers en diepgevroren zijn toegestaan als er tijdens de verwerking niets is toegevoegd; controleer de etiketten goed. Lam is een rood vlees en bevat dus veel heemijzer; Van een dieet dat heemijzer bevat, is aangetoond dat het de darmmicrobiota dichter bij de microbensoorten brengt die worden gezien bij colitis. Ook verergerde heemijzer in de voeding colitis en droeg het bij aan de vorming van adenoom in dit diermodel.
Laurierblad Legaal Heerlijke aromatische plant die in veel kookrecepten wordt gebruikt. Laurierblaadjes bevatten 1,8-cineol en limoneen, volgens deze onderzoeken ontstekingsremmende stoffen.
Lecithine Legaal Soms gebruikt als emulgator, wordt lecithine gevonden in sojabonen en eigeel. Een bron van choline. Lecithine aangevuld met een vertraagd afgiftemechanisme veroorzaakte klinische remissie in een onderzoek bij patiënten met chronische CU.
Leucine Legaal Leucine is een supplementingrediënt en een essentieel aminozuur. Leucine bleek positief gecorreleerd te zijn met gewichtstoename in een varkensmodel met colitis.
Lijnzaad Illegaal Rijk aan vezels en omega-3 vetzuren. Lijnzaad bevat veel vezels. Dit kan leiden tot een overgroei van bacteriën die IBD verergeren, vooral tijdens opvlammingen. Deze review somt echter meerdere onderzoeken op waarin voedingsvezels IBD verbeterden in diermodellen.
Lijnzaadolie Legaal Lijnzaadolie is een geweldige manier om de voordelen van lijnzaad te krijgen zonder de vezels. In deze review wordt aangetoond dat omega-3-vetzuren ontstekingen in de darm verminderen.
Likeur Illegaal Ook bekend als likeur, likeur is een alcoholische drank. In deze review is aangetoond dat alcohol ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit veroorzaakt.
Lima bonen Legaal Ook bekend als de boterboon. Gedroogd of vers zijn toegestaan. Moet een nacht worden geweekt voor het koken. Limabonen hebben volgens deze studie antimicrobiële eigenschappen. Zorg ervoor dat je je bonen laat weken als ze droog zijn gekocht om hun gehalte aan complexe koolhydraten en zetmeel te verminderen.
Limburgse kaas Legaal Mag af en toe gebruikt worden. Bevat weinig tot geen lactose. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Limoen Legaal Een groene, zure citrusvrucht. Een goede bron van vitamine C. Volgens deze studie bevatten limoenen meerdere soorten polyfenolen en zijn ze ontstekingsremmend.
Linzen Legaal Gedroogde peulvruchten zoals linzen moeten een nacht worden geweekt voordat ze worden gekookt. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van linzen op IBD. De consumptie van linzen verlaagde echter de pro-inflammatoire markers bij diabetespatiënten in deze studie.