LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Macadamia noten Legaal Een boomnoot afkomstig uit Australië. Een belangrijke bron van thiamine en mangaan. Frequente consumptie van noten wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Macadamia olie Legaal Met een rookpunt van bijna 200 °C  is macadamia-olie goed voor koken op gemiddelde temperaturen. Bevat voornamelijk olie- en palmitoleïnezuren. Studies naar de effecten van macadamia-olie (met name oliezuur en palmitoleïnezuren) op IBD zijn tot nu toe niet overtuigend geweest.
Magnesiumcitraat Legaal (Als aanvullend ingrediënt). Gebruikt voor constipatie. Volgens deze studie is magnesiumcitraat veilig te gebruiken voor patiënten met IBD.
Magnesiumstearaat Legaal (Als aanvullend ingrediënt). Vaak gevonden in farmaceutische producten, cosmetica, babyvoeding en harde snoepjes. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van magnesiumstearaat op IBD.
Mais Illegaal Bevat omega-6 vetzuren en heeft een hoog zetmeelgehalte. In dit onderzoek is aangetoond dat het zetmeel uit maïs de zuurgraad van de dikke darm verhoogt, wat de microben vermindert die ontstekingsremmende vetzuren met een korte keten aanmaken.
Maisolie Legaal Maïsolie bevat geen zetmeel, waardoor het legaal is. Let op: in een muismodel is aangetoond dat maïsolie de darmslijmlaag verstoort en ontstekingen veroorzaakt.
Maiszetmeel IlLegaal Een veelgebruikt voedseladditief dat als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. In dit onderzoek is aangetoond dat het zetmeel uit maïs de zuurgraad van de dikke darm verhoogt, wat de microben vermindert die ontstekingsremmende vetzuren met een korte keten aanmaken.
Maltitol Illegaal Maltitol, sorbitol, mannitol en xylitol zijn allemaal suikeralcoholen en zijn niet SCD-legaal. Ze vallen onder de categorie onverteerbare koolhydraten en suikers, waardoor bedrijven dingen als 'suikervrij' kunnen bestempelen, ook al leveren ze voeding aan de bacteriën die in je spijsverteringskanaal leven. Consumptie van suikeralcoholen kan leiden tot een overgroei van bacteriën, wat schadelijk kan zijn voor patiënten met IBD.
Maltodextrine Illegaal Maltodextrine is de slechtste van de kleine suikermoleculen. Het is een zeer korte keten van glucosemoleculen (afgeleid van zetmeel). De kans op vertering is praktisch nihil. Het zal dus bacteriën voeden. In deze studie is aangetoond dat maltodextrine antimicrobiële afweermechanismen in de darmen remt, wat vooral schadelijk is voor patiënten met IBD.
Manchego kaas Legaal Een schapenkaas met weinig tot geen lactose. In dit onderzoek is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Mandarijnen Legaal Een vrucht uit de 'sinaasappel-familie' Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van mandarijnen op IBD. Volgens deze recensie bevatten sinaasappels echter veel ontstekingsremmende, antioxiderende en antikankercomponenten.
Mango's Legaal Een vrucht die rijk is aan vitamine C. Een bestanddeel van mango's verlicht colitis door het verminderen van pro-inflammatoire signalen volgens deze dierstudie.
Mannitol · Illegaal Sorbitol, mannitol en xylitol zijn allemaal suikeralcoholen en zijn niet legaal voor SCD. Ze vallen onder de categorie onverteerbare koolhydraten en suikers, waardoor bedrijven dingen als 'suikervrij' kunnen bestempelen, ook al leveren ze voeding aan de bacteriën die in je spijsverteringskanaal leven. Consumptie van suikeralcoholen kan leiden tot een overgroei van bacteriën, wat schadelijk kan zijn voor patiënten met IBD.
Margarine Illegaal Een botervervanger bestaande uit een mengsel van plantaardige en dierlijke vetten. De consumptie van margarine correleerde met een verhoogde incidentie van UC in dit voedingsonderzoek.
Marine bonen Legaal Indien gedroogd gekocht, laat het dan een nacht weken om het gehalte aan complexe koolhydraten en zetmeel te verminderen. In deze studie verminderden marinebonen de niveaus van ontstekingsmarkers in de dikke darm, maar verhoogden ze de slijmvliesbeschadiging.
Marshmallow root/Heemstwortel  Illegaal Het is een slijmerig kruid. Slijmachtige kruiden zitten boordevol zetmeel. Dit zetmeel is voedsel voor de ziekteverwekkers die de SCD moet uithongeren. Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat slijmerige voedingsmiddelen gunstig zijn voor IBD, is aangetoond dat zetmeel IBD-symptomen verergert.
Mastiekgom IlLegaal Een aanvullende versie van kauwgom. Volgens deze studie hielp mastiekgom bij het induceren van remissie van CD.
Mede Illegaal Als het zelfgemaakt is met honing en gist, is mede legaal. Aan commerciële mede is waarschijnlijk suiker toegevoegd en is daarom illegaal. In deze review is aangetoond dat alcohol ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit veroorzaakt.
Meel Illegaal Meel bevat gluten. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.
Melasse Illegaal Een kleverige suiker gemaakt van suikerriet of suikerbieten. Bevat sucrose. Complexe koolhydraten fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Melatonine Illegaal Een supplement dat wordt ingenomen om slaap op te wekken. Volgens deze review is melatonine gunstig voor IBD en vermindert het ontstekingen.
Melk Illegaal Vloeibare melk van welke aard (koe, geit, schaap) dan ook is vanwege de lactose niet toegestaan. Eigengemaakte notenmelk is wel toegestaan.  Een recente meta-analyse vond geen overtuigend bewijs dat lactose aan IBD werd gekoppeld.
Meloen Legaal Alle meloensoorten zijn toegestaan. Zo heeft bittere meloen volgens deze studie ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die gunstig zijn voor IBD.
Mierikswortelsaus Legaal Legaal indien zelfgemaakt. Indien gekocht, pas dan op voor illegale toevoegingen. Mierikswortelextract verminderde niveaus van pro-inflammatoire moleculen in een diermodel.
Miso Illegaal Gefermenteerde sojabonenpasta gebruikelijk in de Japanse keuken. Een krachtige probiotica. Soja is rijk aan isoflavonen, die volgens deze studie in verband worden gebracht met een verhoogd risico op CU.
Monterey jack kaas Legaal Mag af en toe gebruikt worden. Een oude kaas dus weinig tot geen lactose. In dit onderzoek is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Mosterd (naturel) Legaal Mosterd is legaal als het geen illegale ingrediënten bevat; lees de etiketten aandachtig. Mosterd bevat sulforafaan, waarvan in deze review is aangetoond dat het pro-inflammatoire signalering remt en beschermt tegen kanker.
Mozzarella kaas Illegaal Kan gemaakt worden van schapen-, koe-, geiten- of buffelmelk. Een zachte kaas. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van Mozzarella-kaas op IBD.
MSG

Illegaal

Mononatriumglutamaat. Ongeacht of het SCD legaal is of niet, we moeten allemaal proberen het te vermijden. MSG kan een krachtig neurotoxine zijn. MSG verhoogde de ontsteking in de darm van een diermodel en verminderde ook de algehele gezondheid van de darm.
Mucilagineuze kruiden en polysachariden Illegaal Slijmerige, slijmerige stoffen worden vaak voorgeschreven omdat sommigen denken dat de "coating" -eigenschappen nuttig zijn voor de darmen. Dat zijn ze niet. Mensen met een beschadigde darm kunnen  spul niet verteren, maar de slechte bacteriën in de darmen kunnen er juist een behoorlijk feestje van maken. Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat slijmerige voedingsmiddelen gunstig zijn voor IBD, is aangetoond dat zetmeel IBD-symptomen verergert.
Mung bonen Illegaal Een peulvrucht rijk aan foliumzuur. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar het effect van mungbonen op IBD. Volgens deze review bevatten mungbonen echter ontstekingsremmende polyfenolen.
Munster kaas Legaal Mag af en toe gebruikt worden. Oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, heeft Münsterkaas weinig tot geen lactosegehalte. In dit onderzoek is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Munt - Muntthee Legaal Aan pepermunt verwant kruid Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar groene munt en IBD, bleek groene munt de productie van inflammatoire cytokines te verminderen in een diermodel dat werd uitgedaagd door bacteriële toxines.