LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Natriumbenzonaat Legaal Een veelgebruikt conserveermiddel. Er is geen onderzoek gedaan naar natriumbenzoaat en IBD.
Natriumglycinaat Illegaal Een niet-essentieel aminozuur dat voorkomt in gelatine. Er is geen onderzoek gedaan naar natriumglycinaat en IBD.
Natuurlijke smaakstoffen Illegaal "Natuurlijke smaakstoffen" kunnen voor alles worden gebruikt, inclusief de chemicaliën die afkomstig zijn van grote "smaak"-bedrijven die chemicaliën verkopen aan voedselverwerkers. De enige manier om te weten wat er in de natuurlijke smaakstoffen voor ingrediënten zitten, is door het bedrijf te bellen. Een voorbeeld van een ingrediënt dat als natuurlijk aroma kan worden bestempeld, is stearinezuur. Stearinezuur is een verzadigd vetzuur dat volgens deze review pro-inflammatoire cytokineproductie kan induceren en darmbacteriën kan verschuiven naar soorten die verantwoordelijk zijn voor darmpermeabiliteit.
Nectarines Legaal Een soort perzik zonder fuzz. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van nectarines op IBD. In dit diermodel bleken perziken echter ontstekingen en oxidatieve schade te voorkomen.
Neufchâtel kaas Illegaal Een zachte kaas afkomstig uit Frankrijk. Bevat een klein percentage lactose. Studies hebben tot nu toe geen uitsluitsel gegeven over de effecten van lactose op IBD. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar Neufchatel-kaas en IBD.
Noni sap Illegaal Sap gemaakt van de noni (Morinda citrifolia) fruit. Verdund noni-vruchtensap verminderde pro-inflammatoire moleculen in een IBD-muismodel.
Nootmuskaat Legaal Een specerij dat bekend staat om zijn gebruik in gebak en advocaat. Er is geen onderzoek gedaan naar nootmuskaat en IBD. Echter, nootmuskaat bleek antimicrobiële activiteit te hebben, darmkanker te voorkomen en pro-inflammatoire cytokines te verminderen in een muismodel van darmkanker.