LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Okra Illegaal  Okra (bhindi) zijn niet toegestaan, aangezien ze een slijmerig voedsel zijn, zijn ze illegaal. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van okra op IBD. Hoewel meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat slijmerige voedingsmiddelen gunstig zijn voor IBD, moet er meer onderzoek worden gedaan.
Olijfolie Legaal Bevat gezonde vetten, een echte aanrader. Het is aangetoond dat olijfolie darmkanker voorkomt en pro-inflammatoire moleculen vermindert in een IBD-muismodel.
Olijven Legaal Olijven zijn legaal als ze geen illegale ingrediënten bevatten; lees de etiketten aandachtig. Volgens deze review bevatten olijven antioxiderende polyfenolen en kan olijfolie IBD verzwakken via verschillende mechanismen.
Ontbijtspek Legaal Bacon is toegestaan op de SCD, maar lees je etiketten. Kies voor gerookt spek zonder toevoegingen of suiker.  Spek is niet per se het gezondste voedsel ter wereld, maar kan een lekker ingrediënt zijn op de SCD. Hoewel de klassieke SCD suggereert om bacon eenmaal per week toe te staan, hebben we geen problemen gezien dat het vaker werd gegeten
Oregano Legaal Een kruid dat vers of gedroogd wordt gegeten en vaak voorkomt in de Italiaanse keuken. Een mengsel van oregano en tijm bleek colitis te verminderen in een diermodel.