LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschikheid Uitleg Onderzoek
Paarse wortel Legaal Een wortelvariëteit rijk aan anthocyanen. Bij muizen met colitis bleek paarse wortel de inflammatoire cytokines te verminderen.
Paddenstoelen Legaal Zijn er in verschillende eetbare variëteiten Paddenstoelen zijn ontstekingsremmend, voorkomen IBD-geassocieerde kanker en dragen volgens deze review bij aan de gezondheid van het darmslijmvlies.
Papadum Illegaal Een Indiase snack gemaakt van linzen. Bevat ook rijstmeel. Complexe koolhydraten (zoals die in rijstmeel worden aangetroffen) fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Papaja's Legaal Een vrucht die rijk is aan vitamine C. Papaya verminderde de niveaus van pro-inflammatoire cytokines in deze studie.
Paprika - kruid Legaal Kruid gemaakt van meerdere soorten peper. Hoewel er geen onderzoeken zijn uitgevoerd naar paprika en IBD, bevat paprika capsaïcine, dat pro-inflammatoire signaalroutes kan verminderen.
Paprika's Legaal Groene, gele en rode paprika's zijn toegestaan. Ook zijn jalapeño pepers, habanero pepers, chili pepers, poblano pepers, relleno pepers, etc. legaal. In deze studie werd aangetoond dat de guajillo-, ancho- en pasilla-pepers ontstekingsremmende eigenschappen hebben vanwege hun carotenoïden. Paprika's bevatten ook capsaïcine, dat pro-inflammatoire signaalroutes kan verminderen. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar paprika's en IBD.
Paranoten Legaal Noten mogen alleen worden gebruikt als notenmeel, in recepten, totdat de diarree is verdwenen. Zorg ervoor dat er geen zetmeellaag op de noten zit. Zetmeelcoating wordt vaak toegevoegd aan gemengde notenverpakkingen. Frequente consumptie van noten wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Parmezaanse kaas Legaal Mag af en toe gebruikt worden. In deze studie werd aangetoond dat de consumptie van kaas bijdraagt aan de gezondheid van darmbacteriën.
Passievrucht Legaal Een tropische vrucht met een zure, zoete smaak. Passievrucht verschoof de darmbacteriën naar een gezonder profiel in een IBD-diermodel.
Pasta Illegaal IlLegaal als de pasta is gemaakt van ingrediënten die niet op de SCD staan. Lees uw etiketten zorgvuldig. Pasta zit boordevol zetmeel, waarvan is aangetoond dat het IBD-symptomen verergert.
Pastinaak Illegaal Een lichtgekleurde knolgewas. Er is geen onderzoek gedaan naar pastinaak en IBD.
 Pau d'Arco Illegaal Schorsthee (Pau d'Arco) bevat steroïde saponinen en is zowel een immuunbooster als een laxeermiddel. Heeft vele namen, waaronder Taheebo, Ipe en Lapacho. Hoewel deze studie aantoonde dat Pau d'Arco klinische symptomen vermindert in een door colitis geïnduceerd muismodel, is verder onderzoek nodig om de volledige impact ervan op IBD te begrijpen.
Pecannoten Legaal Noten die in mengsels worden verkocht, zijn niet toegestaan, omdat de meeste worden geroosterd met een zetmeelcoating. Noten mogen alleen worden gebruikt als notenmeel, in recepten, totdat de diarree is verdwenen. Frequente consumptie van noten wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Pectine Illegaal Pectine is een polysacharide die, in aanwezigheid van zuur en suiker, geleert. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in jam en komt van nature voor in sommige soorten fruit, zoals appels. Bij appels zit het meestal in de schil, en voor iemand die met het dieet begint, zou je normaal gesproken niet teveel krijgen van het eten van een appel, omdat je hem zou schillen. Pectine als toegevoegd ingrediënt is niet legaal, omdat het een complexe suiker is. Uit deze beoordeling bleek dat sommige pectines gunstig zijn voor IBD. Er moet meer onderzoek worden gedaan.
Peper (zwart) Legaal Zoals in zwarte peper, het kruid. Pas op voor illegale toevoegingen. In een muismodel van IBD werd aangetoond dat peper de ontsteking van de dikke darm verzacht.
Pepermunt thee Legaal Controleer de ingrediënten op illegale toevoegingen. Volgens deze studie heeft pepermunt ontstekingsremmende eigenschappen. Er moet onderzoek worden gedaan naar de effecten van pepermunt op IBD.
Peptizyde Legaal Een supplement dat enzymen bevat die helpen bij de vertering van gluten, caseïne en soja. Bevat het enzym DPP4. In deze studie hielp het remmen van DPP4 het slijmvlies te genezen en het lichaamsgewicht te verbeteren in een muismodel van IBD.
Peren Legaal Een vrucht die in vele variëteiten voorkomt. Perenvezel verminderde weefselbeschadiging, pro-inflammatoire moleculen en verkorting van de dikke darm in een IBD-diermodel.
Perziken Legaal Een pluizige citrusvrucht afkomstig uit China. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van perziken op IBD. In dit diermodel bleken perziken echter ontstekingen en oxidatieve schade te voorkomen.
Peterselie Legaal Een groen kruid dat soms als garnering wordt gebruikt. Peterselie bevat apigenine, dat volgens deze review UC kan verbeteren via verschillende mechanismen.
Pijnboompitten Legaal Ze zijn erg moeilijk te verteren en zelfs het malen ervan voor pesto maakt ze niet makkelijker voor je darmen. Kan in kleine hoeveelheden worden geprobeerd nadat de symptomen zijn verdwenen. Frequente consumptie van noten wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Pinda's Legaal Pinda's in de schaal kunnen voorzichtig worden geprobeerd na 6 maanden op het dieet als diarree is verdwenen. Pas op met gepelde pinda's en noten die in mengsels worden verkocht, omdat de meeste worden geroosterd met een zetmeelcoating. Er zijn geen studies gedaan naar pinda's en IBD. Pinda's bevatten echter resveratrol, een polyfenol waarvan in meerdere onderzoeken is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op IBD.
Pindakaas Legaal Natuurlijke pindakaas zonder toegevoegde suikers is toegestaan. Er zijn geen studies gedaan naar pindakaas en IBD. Pinda's bevatten echter resveratrol, een polyfenol waarvan in meerdere onderzoeken is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op IBD.
Pinto bonen Illegaal IlLegaal zelfs na het weken. Bevat grote hoeveelheden zetmeel. In deze review is aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Pistachenoten Legaal Ze zijn legaal, maar de schilletjes kunnen moeilijk zijn aan het begin van het dieet. Koop geen roze geverfde of gezouten, want er kan zetmeel aan worden toegevoegd. U kunt ongezouten, ongebrande pistachenoten krijgen bij de natuurvoedingswinkel en deze vervolgens zelf roosteren. Pistachenoten verminderden pro-inflammatoire cytokines in een darmcelmodel.
Plantaardige stearaat Legaal Een vet (ook wel stearinezuur en magnesiumstearaat genoemd). Gebruikt in supplementen en natuurlijke smaakstoffen. Stearinezuur is een verzadigd vetzuur dat volgens deze review pro-inflammatoire cytokineproductie kan induceren en darmbacteriën kan verschuiven naar soorten die verantwoordelijk zijn voor darmpermeabiliteit.
Plantain/ Bakbananen Illegaal Ze bevatten te veel zetmeel. Plantains beschermden CD-slijmvlies tegen E. colitranslocatie en beschermden volgens deze review tegen andere pathogenen.
Polysorbaat 80 Illegaal Een emulgator. Emulgatoren zoals carboxymethylcellulose (cellulosegom) en polysorbaat-80 die aan muizen worden gevoerd, verminderen hun microbiële diversiteit en verhogen tegelijkertijd het aandeel van de pro-inflammatoire phylum Proteobacteria, die pathogene soorten omvat.
Pompoen Legaal Verse pompoen is legaal, ingeblikte pompoen is niet toegestaan.  Pompoenen zijn rijk aan bètacaroteen. In deze studie is aangetoond dat patiënten met IBD lage niveaus van bètacaroteen hebben, waardoor pompoenen een goede bron zijn voor het terugwinnen van deze voedingsstof.
Pompoen (ingeblikt) Illegaal Ingeblikte pompoen is illegaal.  Er is geen onderzoek gedaan naar ingeblikte pompoen en IBD.
Port du Salut kaas Legaal Mag af en toe gebruikt worden. In dit onderzoek werd aangetoond dat kaasconsumptie gezonde darmbacteriën ondersteunt.
Portwijn Illegaal Een Portugese wijn vol suiker. In deze review werd aangetoond dat alcohol ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit veroorzaakt.
Prei Legaal Een voedingsbron van ijzer, mangaan en FOS; prei is verwant aan knoflook, uien en sjalotten. Volgens deze review bevat prei het flavonoïde kaempferol, dat effectief is geweest bij het verminderen van colitis in een diermodel. Complexe koolhydraten zoals FOS fungeren echter als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Primost kaas Illegaal Een zoete, zachte Noorse kaas, vergelijkbaar met Gjetost-kaas. Gemaakt met whey, die lactose bevat. Studies hebben tot nu toe geen uitsluitsel gegeven over de effecten van lactose op IBD.
Provolone kaas Legaal Een zachte kaas uit Italië met weinig tot geen lactose. In dit onderzoek werd aangetoond dat kaasconsumptie gezonde darmbacteriën ondersteunt.
Pruimen Legaal Een zoete vrucht die, zowel vers als gedroogd toegestaan Pruimen verminderden pro-inflammatoire cytokines in een diermodel van colitis volgens deze review.
Psylliumschillen Illegaal Ze zitten vol met cellulose en lignine waar sommige bacteriën op gedijen. Psylliumvezel die aan een IBD-muismodel werd gevoerd, verminderde darmbeschadiging en -ontsteking.