LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Rabarber Legaal Een groente waarvan de steeltjes vaak in taart worden gebruikt. Rabarber bevat piceatannol, waarvan in meerdere onderzoeken is aangetoond dat het ontstekingsremmende effecten heeft.
Radijs Legaal Het is erg vezelig, dus  wees voorzichtig en voeg met kleine beetje toe aan het dieet.  In deze studie werd aangetoond dat zwarte radijs ontstekingen in het darmslijmvlies vermindert.
Rapen Illegaal Rapen zijn een knolgewas. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van rapen op IBD. Rapen verminderden echter inflammatoire biomarkers in een diermodel.
Ricotta kaas Illegaal Italiaanse kaas gemaakt van whey. Bevat lactose. Studies hebben tot nu toe geen uitsluitsel gegeven over de effecten van lactose op IBD. Volgens deze studie verminderde ricotta de oxidatieve stress in darmcellen.
Rietsuiker Illegaal Een mengsel van rietsap en dadel- of palmsap. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar rietsuiker en IBD. In deze epidemiologische studie is een hoge suikerinname echter in verband gebracht met een verhoogd risico op colitis ulcerosa.
Rijst Illegaal Zowel bruine als witte rijst is illegaal. Door middel van deze review is aangetoond dat zetmeel de IBD-symptomen verergert.
Rijstmeel Illegaal Meel gemaakt van gemalen rijst. Door middel van deze review is aangetoond dat zetmeel de IBD-symptomen verergert.
Rijstzemelen Illegaal IlLegaal behalve als supplementvuller omdat het voornamelijk olie is. Door middel van deze review is aangetoond dat zetmeel de IBD-symptomen verergert.
Rode iep Illegaal Het is een slijmerig kruid. Slijmachtige kruiden zitten boordevol zetmeel. Dit zetmeel is voedsel voor de ziekteverwekkers die de SCD moet uithongeren. Gladde iep oefende antioxiderende activiteit uit bij patiënten met colitis ulcerosa. In deze review is aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Rogge Illegaal Een graansoort die gluten bevat. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.
Romano kaas Legaal Een harde kaas. Mag af en toe gebruikt worden. In dit onderzoek werd aangetoond dat kaasconsumptie gezonde darmbacteriën ondersteunt.
Room Illegaal Bevat lactose. Studies hebben tot nu toe geen uitsluitsel gegeven over de effecten van lactose op IBD.
Roomkaas Illegaal Bevat lactose en bevat vaak illegale toevoegingen zoals emulgatoren. Hoewel studies tot dusver geen uitsluitsel hebben gegeven over de effecten van lactose op IBD, is in dit onderzoek aangetoond dat emulgatoren colitis bevorderen.
Roquefort kaas Legaal Gemaakt van schapenmelk. Mag af en toe gebruikt worden. In dit onderzoek werd aangetoond dat kaasconsumptie gezonde darmbacteriën ondersteunt.
Rozemarijn Legaal Een geurig kruid bestaande uit meerdere naalden. Rozemarijn droeg bij aan de darmgezondheid, verhoogde ontstekingsremmende cytokines en verminderde pro-inflammatoire moleculen in een diermodel van colitis.
Rozijnen Legaal Gedroogde druiven. Probeer ze voorzichtig. Druiven bevatten resveratrol, een polyfenol waarvan in meerdere onderzoeken is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op IBD.
Rucola Legaal Een kruisbloemige groente, ook wel rucola genoemd. Studies tonen aan dat isothiocyanaat, geproduceerd door de spijsvertering van rucola, ontstekingsremmend is.
Rundvlees Legaal Vers en diepgevroren rundvlees is toegestaan op de SCD zolang er tijdens de verwerking niets is toegevoegd. Lees de etiketten aandachtig. Rood vlees bevat veel tryptofaan, wat volgens deze review de ernst van colitis vermindert. In dezelfde review wordt echter vermeld dat het risico op IBD toeneemt met de eiwitinname.