LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Sacharine Legaal Een kunstmatige zoetstof afgeleid van koolteer. Uitgebreide epidemiologische studies hebben de consumptie van sacharine in verband gebracht met de incidentie van IBD.
Saffloerolie Legaal Olie gemaakt van de zaden van de saffloer. Een diermodel van IBD gevoed met saffloerolie had de ernstigste weefselbeschadiging en verhoogde immuunmoleculen in vergelijking met dieren die koolzaadolie of visolie kregen.
Sagozetmeel Illegaal Een zetmeel gemaakt van de vrucht van palmbomen. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van sago op IBD. Het is echter aangetoond dat zetmeel IBD-symptomen verergert.
Sake Illegaal Gefermenteerde rijstwijn. Bevat suiker. Alcohol veroorzaakt in deze review ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar sake en IBD.
Salie Legaal Een aromatisch kruid dat wordt gebruikt bij het koken en als essentiële olie. Een mengsel van salie en bittere appel induceerde weefselgenezing, verbeterde inflammatoire biomarkers en verhoogde ontstekingsremmende cytokines in een muismodel van colitis.
Sap uit concentraat Illegaal Sap uit concentraat is normaal gesproken illegaal omdat wanneer het wordt gereconstitueerd, ze vaak andere dingen toevoegen (zoals suiker). Vaak staan toevoegingen niet op het etiket vermeld. Complexe koolhydraten worden slecht opgenomen in de darm. Overtollige koolhydraten fungeren dan als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit.
Sashimi Legaal Japanse rauwe vis in sushi-stijl, helemaal alleen geserveerd zonder rijst. Vissen zijn rijk aan omega-3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze de bacteriën verhogen die verantwoordelijk zijn voor de productie van ontstekingsremmende moleculen.
Schelpdier Legaal Vers en diepgevroren zijn toegestaan als er tijdens de verwerking niets is toegevoegd; controleer de etiketten goed. Schelpdieren zijn een goede bron van omega-3-vetzuren en vitamine B. Omega-3-vetzuren verbeterden het darmmicrobioom en hadden in dit onderzoek ontstekingsremmende effecten.
Selderij Legaal Een groene groente met een lange, vezelige stengel. Hoewel er geen studies zijn gedaan naar selderij en IBD, toonde deze studie aan dat selderij enkele ontstekingsremmende eigenschappen bevat.
Sesamolie Legaal Olie gemaakt van sesamzaad met een sterke smaak. Sesamolie verminderde ontsteking en induceerde genezing van de darmslijmlaag in een rattenmodel van colitis.
Sesamzaadjes Illegaal Misschien geprobeerd na 3 maanden zonder symptomen. Sesamzaad bevat sesamol, dat volgens deze studie slijmvliesbeschermende eigenschappen heeft.
Sharif Legaal Ook bekend als custardappel of cherimoya. Er zijn geen onderzoeken gedaan naar de effecten van sharifa op IBD.
Sherry Illegaal Spaanse wijn gemaakt van witte druiven. Er is geen onderzoek gedaan naar sherry en IBD. In deze review veroorzaakt alcohol echter ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit.
Silica Legaal (supplement ingrediënt) Silica wordt soms gebruikt in farmaceutische producten om de medicijnen selectief op de darmen te richten. Nanodeeltjes zelf kunnen echter storend werken op de slijmlaag.
Siliciumdioxide Legaal (supplement ingrediënt) Nanodeeltjes zoals siliciumdioxide kruisen en verstoren de slijmlaag in de darm, waardoor het voor microben gemakkelijker wordt om zich te verplaatsen en ontstekingen te veroorzaken.
Sinaasappelen Legaal Een zoete citrusvrucht. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van sinaasappel op IBD. Volgens deze recensie bevatten sinaasappels echter veel ontstekingsremmende, antioxiderende en antikankercomponenten.
Sinaasappelsap Legaal Vers sinaasappelsap zonder toegevoegde suikers is toegestaan. Terwijl diarree actief is, moet u 's ochtends geen sinaasappelsap drinken.  Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van sinaasappelsap op IBD. Volgens deze recensie bevatten sinaasappels echter veel ontstekingsremmende, antioxiderende en antikankercomponenten.
Sla Legaal Alle soorten sla zijn legaal. Goede bron van vitamine A. Vitamine A verminderde darmontsteking in deze dierstudie.
Smeltkaas Illegaal Zal veel illegale toevoegingen bevatten. In deze review is aangetoond dat bewerkte voedingsmiddelen IBD verergeren via verschillende mechanismen.
Snijbiet Legaal Alle soorten snijbiet zijn legaal: rood, groen, regenboog en Zwitsers. Snijbiet is vergelijkbaar met spinazie/selderij, dus is het legaal. Snijbiet bevat veel vezels die een opgeblazen gevoel en diarree kunnen veroorzaken als ze worden gegeten tijdens een opvlamming Toevoeging van snijbiet moet plaatsvinden wanneer de ziekte in remissie is. Snijbiet bevat betaïne, waarvan in dit onderzoek is aangetoond dat het ontstekingsmarkers verlaagt bij muizen met colitis.
Snijbonen Legaal   Bonen hebben volgens deze recensie veel gunstige eigenschappen, waaronder antioxiderende, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende activiteiten. Er moet onderzoek worden gedaan naar snijbonen en IBD.
Soja Illegaal Komt van de soja peulvrucht. Soja en tarwe bevatten trypsineremmers, die darmontstekingen veroorzaken. Isoflavonen uit soja verlichtten echter colitis in een diermodel, en soja bleek ook de ontstekingsremmende cytokines te verhogen in dit colitis-diermodel.
Sojabonen Illegaal Een peulvrucht rijk aan eiwitten. Soja en tarwe bevatten trypsineremmers, die darmontstekingen veroorzaken. Isoflavonen uit soja verlichtten echter colitis in een diermodel, en soja bleek ook de ontstekingsremmende cytokines te verhogen in dit colitis-diermodel.
Sojalecithine Legaal Afgeleid van soja (illegaal). Lecithine zit ook in eidooiers. Lecithine aangevuld met een vertraagd afgiftemechanisme veroorzaakte klinische remissie in een onderzoek bij patiënten met chronische CU.
Sojamelk Illegaal Vloeistof gemaakt van gemalen sojabonen. Bevat vaak extra illegale toevoegingen. Soja en tarwe bevatten trypsineremmers, die darmontstekingen veroorzaken. Isoflavonen uit soja verlichtten echter colitis in een diermodel, en soja bleek ook de ontstekingsremmende cytokines te verhogen in dit colitis-diermodel.
Sojaolie Illegaal Een bakolie gewonnen uit de sojaboon. Soja en tarwe bevatten trypsineremmers, die darmontstekingen veroorzaken. Isoflavonen uit soja verlichtten echter colitis in een diermodel, en soja bleek ook de ontstekingsremmende cytokines te verhogen in dit colitis-diermodel.
Sojasaus Illegaal Sojasaus is een gefermenteerd sojaproduct en bevat ook tarwe, dus het is illegaal. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.
Sorbitol Illegaal Sorbitol, mannitol en xylitol zijn allemaal suikeralcoholen en zijn niet legaal voor SCD. Ze vallen onder de categorie onverteerbare koolhydraten en suikers, waardoor bedrijven dingen als 'suikervrij' kunnen bestempelen, ook al leveren ze voeding aan de bacteriën die in je spijsverteringskanaal leven. Sorbitol verergerde de IBD-symptomen niet in vergelijking met fructanen.
Specerijen Legaal Alle soorten kruiden kunnen worden gebruikt, maar vermijd kruidenmengsels; kruiden apart kopen. Meerdere kruiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen.
Spek Legaal Bacon is toegestaan op de SCD, maar lees je etiketten. Kies voor gerookt spek zonder toevoegingen of suiker.  Spek is niet per se het gezondste voedsel ter wereld, maar kan een lekker ingrediënt zijn op de SCD. Hoewel de klassieke SCD suggereert om bacon eenmaal per week toe te staan, hebben we geen problemen gezien dat het vaker werd ingenomen.
Spelt Illegaal Een tarwesoort die gluten bevat. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD. Glutenrijke voedingsmiddelen bevatten vaak ook hoge niveaus van FODMAPS, die IBD-symptomatische bacteriën verhogen. Veel IBD-patiënten zijn ook coeliakie, daarom helpt het vaak om gluten te vermijden. Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen of gluten zelf (zonder FODMAPS) schadelijk is voor niet-coeliakiepatiënten.
Spinazie Legaal Een gezonde bladgroente. In deze dierstudie bleek spinazie de symptomen van IBD te verminderen.
Spirulina Illegaal We gebruiken geen algen (spirulina) omdat bij IBD het immuunsysteem betrokken is en een reeds verstoord immuunsysteem kan verergeren. Een paar fundamentele onderzoeksstudies suggereren ontstekingsremmende effecten van componenten van algen. Spirulina bevat echter een hoge ijzerconcentratie, wat IBD kan verergeren. Spirulina is ook slijmerig, wat kan leiden tot een schadelijke overgroei van bacteriën.
Spliterwten Legaal Moet een nacht worden geweekt indien droog gekocht. In een diermodel werd aangetoond dat groene erwt colitis verzacht.
Spruitjes Legaal Een groente uit dezelfde familie als broccoli. Wees op uw hoede voor de vezels bij een opvlamming. Deze studie toonde aan dat een bestanddeel van spruitjes ontstekingen vermindert bij muizen met colitis.
Squash Legaal Zowel winter- als zomerpompoenen zijn legaal. Er is geen onderzoek gedaan naar squash en IBD. In deze studie van diabetische muizen bleek de vijgenbladpompoen echter inflammatoire biomarkers te verbeteren en als een antioxidant te werken.
Stevia Illegaal De moleculaire structuur lijkt op een steroïde en de effecten zijn onbekend. Stevia-glycosiden remmen de groei van Lactobacillus reuteri, maar blijken volgens deze studie ook bacteriostatische effecten te hebben op E. coli. Het potentieel positieve effect bij het beheersen van de groei van E. coli, stevia heeft echter veel onbekende effecten op de darm die niet worden aanbevolen om te gebruiken totdat deze beter zijn begrepen.
Stilton kaas Legaal Een harde kaas die blauw of wit is. Mag af en toe gebruikt worden. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Sucralose Illegaal Ook wel Splenda genoemd. Een kunstmatige zoetstof. Van Splenda is aangetoond dat het overgroei van zowel Proteobacteria als Escherichia coli veroorzaakt en de niveaus van totale aerobe bacteriën ontregelt, wat schadelijk is voor patiënten met IBD.
Sulfieten Legaal Wanneer een vrucht zoals perziken (gedroogd) en kokosnoot wordt gesulfateerd, betekent dit dat het is blootgesteld aan zwavel om te voorkomen dat de kleur donkerder wordt. Sommige mensen zijn allergisch voor gesulfateerde producten, maar de meesten van ons hebben er geen last van. Sulfieten zijn voedsel voor een paar bacteriën, bijvoorbeeld B. wadsworthia, waarvan is aangetoond dat het colitis veroorzaakt door het immuunsysteem te moduleren volgens deze studie.