LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Tabasco-saus Illegaal Er zijn meestal allemaal suikers en gommen toegevoegd. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar Tabasco-saus en IBD.
Tagatose Illegaal Een monosacharide zoetstof. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van tagatose op IBD.
Tamari Illegaal Glutenvrije versie van sojasaus. Soja en tarwe bevatten trypsineremmers, die darmontstekingen veroorzaken. Isoflavonen uit soja verlichtten echter colitis in een diermodel, en soja bleek ook de ontstekingsremmende cytokines te verhogen in dit colitis-diermodel.
Tamarinde Illegaal Een zoetzure peulvrucht Tamarinde bevat xyloglucan, waarvan in deze review is aangetoond dat het bijdraagt aan de gezondheid van de slijmvliezen. Er moet onderzoek worden gedaan naar de effecten ervan op IBD.
Tapioca Illegaal Een zetmeel dat afkomstig is van de cassaveknol. Tapioca veroorzaakte een toename van ontstekingsremmende bacteriën en een afname van pathogene bacteriën wanneer ze aan een diermodel werden gevoerd. Deze groei van nuttige bacteriën kan echter nog steeds te veel zijn voor patiënten met IBD. In deze review is aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Tapiocameel Illegaal Een geconcentreerde vorm van tapiocazetmeel. Tapioca veroorzaakte een toename van ontstekingsremmende bacteriën en een afname van pathogene bacteriën wanneer ze aan een diermodel werden gevoerd. Deze groei van nuttige bacteriën kan echter nog steeds te veel zijn voor patiënten met IBD. In deze review is aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Taro Illegaal Taro bevat te veel zetmeel en lijkt erg op aardappelen. Er is geen onderzoek gedaan naar taro en IBD. In deze review is echter aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Tarwe Illegaal Een graan dat gluten bevat. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD. Glutenrijke voedingsmiddelen bevatten vaak ook hoge niveaus van FODMAPS, die IBD-symptomatische bacteriën verhogen. Veel IBD-patiënten zijn coeliakie, daarom helpt het vaak om gluten te vermijden. Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen of gluten zelf (zonder FODMAPS) schadelijk is voor niet-coeliakiepatiënten.
Tarwekiemen Illegaal Gewonnen uit tarwe. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD. Glutenrijke voedingsmiddelen bevatten vaak ook hoge niveaus van FODMAPS, die IBD-symptomatische bacteriën verhogen. Veel IBD-patiënten zijn coeliakie, daarom helpt het vaak om gluten te vermijden. Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen of gluten zelf (zonder FODMAPS) schadelijk is voor niet-coeliakiepatiënten.
Tauge Illegaal De meest voorkomende kiemgroente is de taugé. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar het effect van taugé op IBD. Volgens deze review bevatten taugé echter ontstekingsremmende polyfenolen.
Thee Legaal Gewone zwarte thee is legaal, maar moet liefst niet te sterk worden gedronken. Instantthee, Ojibwa-thee (Essiac), veel kruidenthee en thee gemaakt van schors zitten vol met polysachariden en zijn illegaal. Kruidenthee met pepermunt en groene munt is legaal, en je kunt een thee van gember maken die ook legaal is. Catechines uit groene thee verminderden IBD in een diermodel door ontstekingsroutes te downreguleren en immuuncellen te stabiliseren.
Tijm Legaal Kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Tijm verminderde ontsteking in diermodellen van IBD.
Tofu Illegaal Het is gemaakt van soja. Soja en tarwe bevatten trypsineremmers, die darmontstekingen veroorzaken. Isoflavonen uit soja verlichtten echter colitis in een diermodel, en soja bleek ook de ontstekingsremmende cytokines te verhogen in dit colitis-diermodel.
Tofutti kaas Illegaal Niet-zuivelkaas gemaakt van soja die zetmeel en andere illegale ingrediënten bevat. Soja en tarwe bevatten trypsineremmers, die darmontstekingen veroorzaken. Isoflavonen uit soja verlichtten echter colitis in een diermodel, en soja bleek ook de ontstekingsremmende cytokines te verhogen in dit colitis-diermodel.
Tomaat Legaal Tomaten in blik zijn illegaal. Tomatenextract verminderde pro-inflammatoire signalering, maar verergerde colitis in het algemeen in een muismodel. Er moet meer onderzoek worden gedaan om de effecten van tomaten op IBD vast te stellen.
Tomatenpasta Illegaal Pas op voor illegale smaakmakers en conserveermiddelen. Tomatenextract verminderde pro-inflammatoire signalering, maar verergerde colitis in het algemeen in een muismodel. Er moet meer onderzoek worden gedaan om de effecten van tomaten op IBD vast te stellen.
Tomatenpuree (ingeblikt) Illegaal Het heeft een dunnere consistentie dan tomatenpuree, maar is dikker dan tomatensaus. Pas op voor illegale smaakmakers en conserveermiddelen. Tomatenextract verminderde pro-inflammatoire signalering, maar verergerde colitis in het algemeen in een muismodel. Er moet meer onderzoek worden gedaan om de effecten van tomaten op IBD vast te stellen.
Tomatensap (ingeblikt) Legaal Zou alleen zout mogen hebben. Tomatenextract verminderde pro-inflammatoire signalering, maar verergerde colitis in het algemeen in een muismodel. Er moet meer onderzoek worden gedaan om de effecten van tomaten op IBD vast te stellen.
Tomatensaus (ingeblikt) Illegaal Pas op voor illegale smaakmakers en conserveermiddelen. Gezeefde tomaten zonder toevoegingen (alleen zout) is wel toegestaan.  Tomatenextract verminderde pro-inflammatoire signalering, maar verergerde colitis in het algemeen in een muismodel. Er moet meer onderzoek worden gedaan om de effecten van tomaten op IBD vast te stellen.
Triticale Illegaal Een mix van rogge en tarwe. Bevat gluten. Er is geen onderzoek gedaan naar IBD en triticale. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD. Glutenrijke voedingsmiddelen bevatten vaak ook hoge niveaus van FODMAPS, die IBD-symptomatische bacteriën verhogen. Veel IBD-patiënten zijn coeliakie, daarom helpt het vaak om gluten te vermijden. Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen of gluten zelf (zonder FODMAPS) schadelijk is voor niet-coeliakiepatiënten.
Tuinbonen Illegaal In het Engels heten ze Fava bonen.   Tuinbonen veroorzaken darmontsteking gelijk aan IBD in een diermodel door de overvloed aan Gram-negatieve bacteriën te vergroten.
Turbinado suiker Illegaal Turbinado is vloeibare rietsuiker en is daarom illegaal. Patiënten met CD hadden een immuunrespons op rietsuiker in deze IBD-patiëntenstudie.