LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voeding SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
V8 Sap Illegaal Het heeft tomatenpuree vermeld als ingrediënt, wat illegaal is. Het is ook gemaakt van concentraat en heeft toegevoegde suikers en natuurlijke smaakstoffen. Tomatenextract verminderde pro-inflammatoire signalering, maar verergerde colitis in het algemeen in een muismodel. In deze epidemiologische studie is overmatige suikerinname ook in verband gebracht met een verhoogd risico op colitis ulcerosa.
Vanilline Legaal Vanilline is legaal, maar niet in geconcentreerde vorm. Vanille-extract is oké. Volgens deze IBD-muisstudie is vanilline ontstekingsremmend en kan het colitis verminderen.
Varkenskorsten Legaal Gebruik de gewone varkenszwoerd zonder toegevoegde smaakstoffen en controleer het etiket zorgvuldig om er zeker van te zijn dat ze geen illegale ingrediënten bevatten. Een dieetbenadering wees uit dat varkensvlees (opgenomen in de categorie rood vlees) IBD-symptomen verergerde.
Varkensvlees Legaal Vers en diepgevroren zijn toegestaan als er tijdens de verwerking niets is toegevoegd; controleer de etiketten goed. Een dieetbenadering wees uit dat varkensvlees (opgenomen in de categorie rood vlees) IBD-symptomen verergerde.
Verdampt rietsap Illegaal Een mooie naam voor suiker. In deze epidemiologische studie is een hoge suikerinname in verband gebracht met een verhoogd risico op colitis ulcerosa.
Vijgen Legaal Een vrucht, vers of gedroogd gegeten. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van de vijgenvrucht op IBD. Volgens deze review bevatten vijgen echter veel heilzame verbindingen zoals vitamines en ontstekingsremmende polyfenolen.
Vis Legaal Vers en diepgevroren zijn toegestaan als er tijdens de verwerking niets is toegevoegd; lees de etiketten zorgvuldig. Vissen zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega-3-vetzuren, die volgens deze studie het aantal bacteriën verhogen die verantwoordelijk zijn voor de productie van SCFA's (de Lachnospiraceae-familie).
Vis uit blik Legaal Ingeblikt in olie of water is acceptabel, maar lees de etiketten zorgvuldig om er zeker van te zijn dat er geen andere toevoegingen zijn. Koop geen producten die "bouillon" bevatten. Vissen zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die in deze studie het darmmicrobioom verbeterden en ontstekingsremmende effecten hadden.
Vlees Legaal Alle vers of bevroren vlees zonder toevoegingen of verwerking is legaal, inclusief rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, lever, nieren, ossenstaart en tong. Hoewel vlees een geweldig voedingsmiddel is om aan te komen, bleek uit een epidemiologisch onderzoek dat een hoge vleesconsumptie het risico op IBD verhoogt.
Vlees (ingeblikt) Illegaal Ingeblikt vlees kan illegale toevoegingen bevatten. Hier is een goede lijst met mogelijke toevoegingen. Een epidemiologisch onderzoek wees uit dat een hoge vleesconsumptie het risico op IBD verhoogt.
Vlees (verwerkt) Illegaal De meeste hebben toevoegingen zoals zetmeel, lactose en suiker, bijvoorbeeld hotdogs, kalkoenbrood, gekruide ham, bologna, gerookt vlees. Van zetmeel is aangetoond dat het IBD-symptomen verergert.
Vlierbessen Legaal Een rijke bron van vitamine B6 en C. Vlierbessen bevatten quercetine, een polyfenol met ontstekingsremmende eigenschappen en in dit onderzoek is aangetoond dat het de darmmicrobiota verschuift naar een gezonder, meer ontstekingsremmend profiel.
Vloeibaar chlorofyl IlLegaal Afgeleid van alfalfabladeren. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar chlorofyl en IBD.
Vruchten Legaal Vers en bevroren fruit is legaal. Fruit in blik in eigen sap is ook toegestaan als er geen illegale toevoegingen aan worden toegevoegd. Een epidemiologische studie vond een verband tussen de inname van fruit en een verlaagd risico op CD.