LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Walnootolie Legaal Alleen geschikt om op lage temperaturen te koken. Een goede bron van omega-3 vetzuren. De consumptie van walnoten voorkwam darmkanker, had ontstekingsremmende effecten en nam in deze muizenstudie ontstekingsremmende vetzuren op in de dikke darm.
Walnoten Legaal Noten die in mengsels worden verkocht, zijn niet toegestaan, omdat de meeste worden geroosterd met een zetmeelcoating. Noten mogen alleen worden gebruikt als notenmeel, in recepten, totdat de diarree is verdwenen. De consumptie van walnoten voorkwam darmkanker, had ontstekingsremmende effecten en nam in deze muizenstudie ontstekingsremmende vetzuren op in de dikke darm.
Wasabi Legaal Legaal als de wasabi in natuurlijke staat is en er geen vulstoffen zijn toegevoegd door een fabrikant. Wasabi bevat allylisothiocyanaat, dat colitis verlichtte en de darmslijmlaag verbeterde in dit in vitro en muismodel van IBD.
Waterkastanjes Illegaal Een knapperige groente die veel zetmeel bevat. In deze review is aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt. Waterkastanje heeft echter ook ontstekingsremmende eigenschappen. Er is meer onderzoek nodig om de effecten van waterkastanje te begrijpen wanneer het wordt geconsumeerd door patiënten met IBD.
Waterkers Legaal Een groente die in water groeit. Een geweldige bron voor vitamine K. Een bestanddeel van waterkers verbeterde klinische symptomen van CU en verminderde slijmvliesontsteking in deze IBD-muisstudie.
Watermeloen Legaal Een rode meloen. Eet de zaden niet. In dit voedingsonderzoek werd watermeloen verdragen door patiënten met IBD. Ook werden inflammatoire biomarkers verbeterd bij dieren die watermeloen kregen.
Whisky Legaal Heb het maar af en toe. Alcohol veroorzaakte in deze review ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit.
Wijn Legaal Zeer droge wijn is legaal. Wijn bevat resveratrol, een polyfenol waarvan in meerdere onderzoeken is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op IBD. In deze review veroorzaakte alcohol echter ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit.
Wijnsteen bakpoeder Illegaal Een stabilisator die wordt gebruikt bij het bakken. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van wijnsteen op IBD.
Witte bonen Legaal Deze zijn legaal en zijn hetzelfde als marinebonen. Gedroogde peulvruchten moeten voor het eten worden geweekt. In deze studie verminderden marinebonen de niveaus van ontstekingsmarkers in de dikke darm, maar verhoogden ze de slijmvliesbeschadiging. Zorg ervoor dat je je bonen laat weken als ze droog zijn gekocht om hun gehalte aan complexe koolhydraten en zetmeel te verminderen.
Wodka Legaal Een heldere alcohol gemaakt van aardappelen. Slechts af en toe consumeren. Alcohol veroorzaakte in deze review ontstekingen, overgroei van bacteriën en darmpermeabiliteit.
Worteltjes Legaal Een oranje knolgewas hoog in beta-caroteen. Ongekookte wortelen kunnen moeilijker zijn voor patiënten in een opvlamming,  vanwege hun hoge vezelgehalte. In deze studie is aangetoond dat patiënten met IBD lage niveaus van bètacaroteen hebben.