LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Yam Illegaal Knollen zijn over het algemeen illegaal. Niet hetzelfde als een zoete aardappel. Yams verminderde ontsteking in een IBD-muismodel. Hun hoge zetmeelgehalte kan echter schadelijk zijn voor patiënten met IBD.
Yoghurt (commercieel) Illegaal In de winkel gekochte yoghurt bevat vaak emulgatoren die de darmwand afbreken en IBD-symptomen verergeren en lactose.  In deze studie is aangetoond dat emulgatoren colitis bevorderen.
Yoghurt (zelfgemaakt) Legaal Zie yoghurt voor instructies over het maken van legale yoghurt. Consumptie van probiotische yoghurt verminderde inflammatoire biomarkers in deze klinische studie.
Yucca wortel IlLegaal Ook wel cassave genoemd. Zeer zetmeelrijk. In deze review is aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt. Bovendien is in sommige delen van de wereld aangetoond dat cassave schadelijke chemicaliën uit de bodem opneemt, zoals arseen en cadmium.