LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Zaadboters Illegaal Een pasta gemaakt van zaden. Voorbeelden zijn zonnebloemboter, sesamboter, hennepboter en pompoenpitboter. Er is geen onderzoek gedaan naar zaadboter en IBD.
Zaadmeel Illegaal Rijk aan vezels en zetmeel. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van zaadmeel op IBD. Het is echter aangetoond dat zetmeel IBD-symptomen verergert.
Zaden Legaal Toegestaan na 3 maanden zonder symptomen. Zaden bevatten complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten fungeren als voedsel voor bacteriën, wat leidt tot overmatige fermentatie en darmpermeabiliteit, dus voeg het met kleine beetje toe aan je dieet.
Zeewier Illegaal Zeewier bevat veel polysachariden en is daarom illegaal. Glucanen uit zeewier remden de immuun- en ontstekingsreactie in de darmen van een diermodel. Zeewierglucanen verbeterden volgens deze review ook de klinische symptomen, darmbacteriën en ontstekingen in een diermodel met colitis.
Zelfgemaakte yoghurt Legaal Voor instructies over het maken van zelfgemaakte yoghurt die voldoet aan SCD, klik hier. De consumptie van yoghurt had in deze studie ontstekingsremmende effecten bij patiënten met IBD.
Zemelen Illegaal Zemelen is de harde, buitenste laag van graankorrels. Bevat gluten. Deze cross-sectionele studie toonde aan dat een glutenvrij dieet de klinische symptomen verminderde bij patiënten met IBD.
Zoete aardappelen Illegaal Wortelgewassen zijn over het algemeen illegaal vanwege hun hoge zetmeelgehalte. In deze review is aangetoond dat de consumptie van zetmeel de bacteriën die schadelijk zijn voor patiënten met IBD verhoogt.
Zoethout Illegaal Zoethout is zowel verzachtend als laxerend. Zoethout bevat het fyto-oestrogeen glabridine, dat klinische symptomen en pro-inflammatoire markers verminderde in een colitis-diermodel.
Zonnebloemolie Legaal Een rijke bron van omega-6 vetzuren. In deze studie werden de effecten van zonnebloemolie en visolie op patiënten met UC onderzocht. Visolie was effectiever dan zonnebloemolie bij het verminderen van klinische symptomen en immuuncellen.
Zout Legaal Gewoon gejodeerd keukenzout, hoewel het soms dextrose bevat, is legaal omdat het belangrijk is om jodium binnen te krijgen. In een diermodel bleek een zoutrijk dieet de intestinale immuunrespons te verhogen en colitis te verergeren.
Zuiveringszout Legaal Ook bekend als natriumbicarbonaat, is zuiveringszout gebruikt als rijsmiddel en voor neutralisatie van maagzuur. Hoewel er geen onderzoeken zijn uitgevoerd naar de effecten van zuiveringszout op IBD, werd in dit onderzoek aangetoond dat natriumbicarbonaat het risico op schimmelovergroei bij muizen vermindert.
Zure room Illegaal Bevat zowel zuivel als emulgatoren. In deze studie is aangetoond dat emulgatoren colitis bevorderen.
Zuurkool Legaal Gefermenteerde kool met melkzuurbacteriën. Alleen voor gevorderde SCD'ers. Probiotica die melkzuurbacteriën bevatten, gaven volgens deze klinische beoordeling gunstige effecten aan patiënten met CU.
Zwarte bonen Legaal Kan worden geprobeerd wanneer symptoomvrij. 1 kopje bevat 35% van uw dagelijkse aanbevolen waarde van thiamine. Lage niveaus van thiamine zijn in verband gebracht met IBD.
Zwartoogbonen Illegaal   Er is meer onderzoek nodig om de impact van erwten met zwarte ogen op IBD te begrijpen.
Zwarte radijs Legaal Het is erg vezelig, dus  wees voorzichtig en voeg met kleine beetje toe aan het dieet.  In deze studie werd aangetoond dat zwarte radijs ontstekingen in het darmslijmvlies vermindert.
Zwitserse kaas Legaal Een harde kaas uit de Verenigde Staten. Mag vrij gebruikt worden. In dit onderzoek werd aangetoond dat kaasconsumptie gezonde darmbacteriën ondersteunt.