LegaalIlegaal 1000x180

Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Aardappels Illegaal Zowel witte als zoete aardappelen zijn illegaal. Consumptie van aardappelen verhoogde ontsteking en intestinale permeabiliteit in een muismodel van IBD, vanwege hun glycoalkaloïdegehalte.
Aardpeer Illegaal Aardperen zijn knollen en zijn niet legaal. Aardperen bevatten zetmeel, dat de groei van bacteriën die betrokken zijn bij IBD bevorderen.
Abrikozen Legaal Verkrijgbaar als vers fruit, gedroogd fruit of abrikozenpitextract. Gedroogde abrikoos bevat veel vitamine A en E, plus ijzer en kalium. Abrikozenpitextract had ontstekingsremmende effecten in een door colitis geïnduceerd diermodel.
Acai Onduidelijk Acai, of Euterpe oleracea Mart, is een bes afkomstig uit Zuid-Amerika die rijk is aan antioxidanten en polyfenolen Literatuur suggereert in verschillende onderzoeken dat Acai de niveaus van pro-inflammatoire cytokines verlaagt. Verder onderzoek is nodig om de volledige impact van acai op IBD te begrijpen.
Achacha Legaal Een kleine, vruchtdragende boom verwant aan de mangosteen. Rijk aan antioxidanten, vitamine C en kalium. Hoewel het als legaal wordt beschouwd, zijn er geen onderzoeken bij mensen gedaan.
Agar-agar Illegaal  Plantaardig alternatief voor gelatine afgeleid van zeewier. Rijk aan polysacchariden, verbetert de groei van melkzuurbacteriën die IBD kunnen verergeren. Sommige studies hebben echter aangetoond dat agar-agar de niveaus van pro-inflammatoire cytokines vermindert door de productie van vetzuren met een korte keten.
Agave siroop Illegaal Het blijkt dat agave een hoger fructosegehalte heeft dan elke andere veel voorkomende zoetstof, meer zelfs dan fructose-glucosestroop (HFCS). Consumptie van hoge concentraties fructose kan leiden tot fructose malabsorptie, verergering van IBD-symptomen en ontsteking.
Ahornsiroop Illegaal Ahornsiroop is een disacharide. Ahornsiroop bevat inuline, dat fungeert als een prebioticum en daardoor Lactobacillus in de darm verhoogt, wat een overgroei van bacteriën kan veroorzaken die schadelijk zijn voor patiënten met IBD.
Alfalfa Illegaal Gemalen alfalfa zaden en bladeren worden verkocht als voedingssupplementen, en alfalfa spruiten worden vaak opgenomen in salades. Literatuur suggereert dat alfalfa-suppletie de productie van pro-inflammatoire cytokines kan onderdrukken. Verder onderzoek is nodig om de volledige impact van alfalfa op IBD te begrijpen.
Algen Illegaal Er is anekdotisch bewijs / aanbevelingen om algen (Spirulina) te vermijden vanwege het potentieel om IBD te verergeren. Een paar fundamentele onderzoeksstudies suggereren ontstekingsremmende effecten van componenten van algen. Spirulina bevat echter een hoge concentratie ijzer, wat IBD kan verergeren. Verder onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in het effect van algen op IBD. 
Allspice Legaal Zolang je piment alleen als kookkruid gebruikt, is het legaal. Gebruik de olie niet. Piment is rijk aan eugenol, quercetine en galluszuur waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende effecten hebben.
Almandelolie Legaal Gebruik geraffineerde amandelolie om te bakken (vanwege het hoge rookpunt) en koudgeperste amandelolie voor over salades. Frequente notenconsumptie wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Aloe Vera Illegaal Aloë Vera bevat mucilagineuze polysacchariden en verhoogt de afgifte van tumornecrosefactor een krachtige stimulator van het immuunsysteem. Orale aloë vera gedurende 4 weken produceerde vaker een klinische respons dan placebo bij actieve UC. Ondanks deze enkele studie is het aan te raden aloë vera te vermijden tot verder onderzoek.
Amandelen Legaal Noten mogen alleen worden gebruikt als notenmeel, in recepten, totdat de diarree is verdwenen. Zorg ervoor dat er geen zetmeellaag op de noten zit. Frequente notenconsumptie wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Amandelmelk Legaal Amandelmelk met xanthaangom is niet toegestaan - zelf amandelmelk maken is ook heel makkelijk. Zie dit recept Frequente notenconsumptie wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Amandelpasta Legaal Amandelboter zonder toegevoegde suiker is toegestaan. Frequente notenconsumptie wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Amaranth meel Illegaal Amarant is een graanvervanger die afkomstig is van een vaste plant. Dit glutenvrije graan is niet toegestaan op de SCD. Hoewel studies hebben aangetoond dat amarant een ontstekingsremmende functie heeft, bevatten granen antinutriënten die de opname van mineralen verstoren, evenals complexe koolhydraten die leiden tot bacteriële fermentatie en darmdoorlaatbaarheid. Verder onderzoek is nodig om de volledige impact van amarant op IBD te begrijpen.
Ananas Legaal Een gele tropische vrucht. Bevat bromelaïne. Inname van bromelaïne verminderde colitis in een diermodel van IBD.
Ananassap Illegaal Vers ananassap waaraan geen suiker is toegevoegd, is toegestaan. Sap moet worden verdund met water voordat u drinkt. Inname van bromelaïne verminderde colitis in een diermodel van IBD.
Andijvie Legaal Nauw verwant aan cichoreiwortel en radicchio. Volgens deze review bevat andijvie de flavonoïde kaempferol, die effectief is geweest in het verminderen van colitis in een diermodel.
Anijs - Anijszaad Legaal Anijszaad, ook wel anijs genoemd, is een specerij die wordt gebruikt in de mediterrane keuken. Anijs bevat anethol, waarvan is aangetoond dat het pro-inflammatoire signaalroutes remt.
Ansjovis Legaal Een kleine, vette vis. Rijk aan omega-3 vetzuren en calcium. Van omega-3-vetzuren is aangetoond dat ze de productie van vetzuren met een korte keten ondersteunen, die ontstekingsremmend zijn.
Appels Legaal Rijk aan vitamine C en polyfenolen. Vitamine C verminderde oxidatieve stress en ontsteking in een colitis-geïnduceerd diermodel. De polyfenolen in appels bleken darmontsteking te verminderen in een ander diermodel.
Appelsap Legaal/maar pas op! Het probleem met appelsap (en andere sappen van concentraat) houdt meestal verband met toegevoegde suikers tijdens de verwerking. Puur appelsap van hele appels is chemisch niet anders dan pure appelcider minus het vruchtvlees. De etikettering van appelcider en appelsap is lastig omdat er op de meeste plaatsen geen wettelijke normen zijn.Het best is om 100% puur, ongefilterd sap te drinken. Of liever nog, het zelf te persen Verder onderzoek is nodig om het verschil tussen sap en cider in dieettherapie beter te begrijpen.
Apple Cider /Versgeperst Appelsap/Niet Alcoholish! Legaal Let op! Alcoholische appel cider is niet toegestaan. Cider wordt meestal beschouwd als recht geperst uit de appels. Hierdoor krijgt het een donkerdere uitstraling. De etikettering van appelcider en appelsap is een lastige en op de meeste plaatsen is er geen wettelijke norm. Cider moet worden verdund met water voordat u drinkt. Naast de andere gezondheidsvoordelen van appels bevat appelpulp pectine, waarvan is aangetoond dat het de productie van ontstekingsremmende vetzuren met een korte keten ondersteunt
Arachideolie Legaal Heeft een hoog rookpunt, dus goed om te frituren. Er zijn geen studies gedaan naar arachideolie en IBD. Pinda's bevatten echter resveratrol, een polyfenol waarvan in meerdere onderzoeken is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op IBD.
Arrowroot Illegaal Arrowroot is een slijmachtig kruid. Mucilagineuze kruiden bevatten zetmeel dat een negatieve invloed kan hebben op het fecale microbioom. Zetmelen bevorderen de ontwikkeling van Klebsiella-soorten, die betrokken zijn bij de ziekte van Crohn.
Artisjok Legaal Deze knop van een bloeiende plant is een heerlijke aanvulling op elk diner. Denk aan de boter! Rijk aan antioxidanten, waarvan is aangetoond dat ze de niveaus van pro-inflammatoire cytokines bij IBD-patiënten verminderen.
Asafoetida Illegaal Asafoetida (duivelsdrek) is de gedroogde hars uit de wortel en de steel. van verschillende soorten Ferula, een overblijvend kruid. Verder onderzoek naar asafoetida en IBD moet worden uitgevoerd.
Ascorbine zuur Legaal Ascorbinezuur is vitamine C. Als u dit inneemt, zorg er dan voor dat er geen andere additieven in zitten. Daarnaast kan overmatige vitamine C buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken. Vitamine C verminderde oxidatieve stress en ontsteking in een colitis-geïnduceerd diermodel.
Asiago kaas Legaal Asiago kaas wordt langer dan 30 dagen gerijpt, waardoor de lactose wordt afgebroken. Kan af en toe worden gegeten Van de consumptie van kaas is aangetoond dat het gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Asparages Legaal Vers of bevroren is toegestaan. Vermijd groenten uit blik. Rijk aan vitamine K en antioxidanten, asperges is aangetoond dat ze ontstekingsremmend zijn.
Asparaginezuur Legaal Een niet-essentieel aminozuur, kan worden genomen als een supplement. Van nature voorkomend in oesters, wild, avocado en asperges. Hoewel als legaal beschouwd, zijn er geen studies gedaan bij mensen. Er zijn enkele dierstudies die suggereren dat asparaginezuur nuttig kan zijn bij IBD, maar dit kan erg moeilijk te vertalen zijn in menselijk gebruik.
Aspartaam Illegaal Hoewel legaal op het klassieke SCD-dieet, is er bezorgdheid over niet-IBD-gezondheidseffecten bij het gebruik van deze zoetstof. Er blijft controverse over het gebruik van aspartaam. Zou aanraden om te vermijden.
Astragalus Illegaal Astragalus is een groot geslacht van ongeveer 3.000 soorten kruiden en kleine struiken, behorend tot de peulvruchtenfamilie. Behandeling met Astragalus verminderde het niveau van pro-inflammatoire cytokines in intestinale epitheelcellen. Verder onderzoek is nodig om de volledige impact van astragalus op IBD te begrijpen.
Aubergine Legaal Een vlezige, paarse vrucht. Aubergine is rijk aan ontstekingsremmende antioxidanten.
Augurken (dille) Legaal Een ingemaakte komkommer met dille toegevoegd aan de pekeloplossing. Controleer het etiket op illegale additieven. Komkommer is door deze studie aangetoond dat het de ontstekingsreactie veroorzaakt door bacteriën vermindert.
Avocado Legaal Avocado's leveren een aanzienlijke hoeveelheid gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA) en bevatten bijna 20 vitamines en mineralen. Dit van nature voedzame voedsel kan helpen bij het verbeteren van de gewichtstoename tijdens de voedingstherapie.
Avocado oil Legaal  Werkt goed in mayonaise en saladedressings en voor het sauteren vanwege het hoge rookpunt. Avocado-olie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vermindert pro-inflammatoire cellen.
Azijn Legaal Rode wijnazijn, witte wijnazijn, witte- en ciderazijn zijn toegestaan, maar controleer de etiketten op illegale additieven. Balsamico azijn is niet toegestaan omdat het suiker heeft toegevoegd. Je kunt echter je eigen legale balsamicoazijn maken: zie scdrecipe Voedingssuppletie van azijn remde immuunresponsen en pro-inflammatoire signalering om UC te voorkomeneen muismodel van IBD.