VMadsenIBDSCD

Ervaringen van mensen met Crohn’s en Colitis Ulcerosa zijn allemaal anders en toch ook weer vergelijkbaar.  Het stelt je voor uitdagingen die je helemaal niet van plan was aan te gaan, maar die je zo goed mogelijk wil volbrengen. Naast de pure lichamelijke klachten zorgt de ziekte er vaak voor dat het werk dat je doet, de sociale contacten die je hebt en het familieleven dat je leidt niet meer op dezelfde manier kan blijven doorgaan.

In mijn geval betekende het vooral dat ik drie jaar na de eerste diagnose niet meer de actieve en energievolle moeder en partner kon zijn die ik graag wilde zijn.

De kinderen kwamen te laat op school omdat mama, zelfs als iedereen al op de fiets zat, toch nog een keer naar de WC moest. En daarna nog een keer. Ik moest kiezen tussen niet eten of niet naar buiten en het hardlopen dat ik altijd veel en vaak had gedaan, werd een estafette tussen openbare toiletten. Om over de algehele vermoeidheid nog maar niet te spreken.

Een bruiloft waarvoor we acht uur naar Amerika moesten vliegen, was voor mij de druppel die ervoor zorgde dat ik het anders aan wilde en moest pakken. Ik zag mezelf niet in een vliegtuig zitten als ik zo vaak naar het toilet moest. Ik maakte de keuze voor het Specifieke Koolhydraten Dieet™ in plaats van terug te gaan naar de prednison die ik zo verschrikkelijk vond.

Vanaf de dag dat ik het dieet begon, begon mijn gezondheid te verbeteren. Al na een week hoefde ik minder vaak naar het toilet en na een maand had ik geen bloed meer bij mijn ontlasting. Na vijf maanden wees een scopie uit dat mijn darmen schoon waren van actieve ontstekingen en.....

na twee jaar was ik medicijnvrij!

Maar het allerbelangrijkste was dat ik mijn energie weer terug had en kon zijn wie ik wilde zijn en doen wat ik wilde doen.

Drie jaar nadat ik begon met het SCDieet kregen we ons derde kindje. Een wens die in vervulling kon gaan, omdat ik weer gezond was en geen medicijnen meer gebruikte. Een mooiere beloning voor het strikt volgen van het dieet hadden we ons niet kunnen wensen. 

Bij het lezen van de regels van het dieet zullen velen denken dat het veel te veel restricties heeft om “normaal” te kunnen leven en eten. Geloof me, het valt reuze mee. Het is lekker, gezond en lang niet zo beperkt als de vier muren van je toilet!

Ik wens je heel veel succes en gezondheid en vooral: Eet smakelijk!

2021 Update:
Begin november 2019 had ik, na een wat stressvolle periode waarin ik meer dan gewoonlijk was afgeweken van het SCD weer bloed bij de ontlasting. Uiteraard heb ik geprobeerd om dit met het strikt volgen van het SCD weer onder controle te krijgen. Helaas lukte dit niet en bleek twee maanden later dat 40 cm dikke darm ontstoken was.  Daarop ben ik weer gestart met Mesalazine. Met de combinatie van medicatie, voeding en leefstijl waren de klachten weer snel onder controle en kon ik na 3 maanden de medicatie weer afbouwen. De ontstekingswaarden zijn weer normaal en sinds oktober 2020 ben ik weer volledig medicijnvrij. 
Victorien Madsen

IMG 8142