Download artikel

Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition
JPGN Volume 65, Number 5, November 2017

Kimberly Braly, Nila Williamson, yMichele L. Shaffer, Dale Lee, Ghassan Wahbeh, Jani Klein, Matthew Giefer, and David L. Suskind

Een veel gestelde vraag is of het Specifieke Koolhydraten Dieet ™wel een volwaardig dieet is en of men genoeg voedingstoffen binnen krijgt. In dit artikel zijn een klein aantal IBD patiënten (kinderen) gevolgd, die volgens het SCD™ eten. De uitkomst van de studie is dat de kinderen over het algemeen genoeg voedingstoffen binnen krijgen, maar dat het wel belangrijk is dat er zoveel mogelijk samen met dokters en diëtisten wordt gekeken naar de algehele gezondheid van de patient. 

Doel: 
De voedingsgeschiktheid van het SCD evalueren.
Methoden:
Prospectieve voedingsgegevens voor 12 weken werden geanalyseerd voor pediatrische patiënten die het SCD volgen. De inname van 20 belangrijke voedingsstoffen werd vergeleken met de algemene aanbevolen voedingsinname en de voedingsinname gegevens van kinderen van vergelijkbare leeftijd uit de National Health and Nutrition Examination Survey National Youth Fitness Survey in 2012.


Resultaten:
Negen patiënten namen deel, waarvan 8 patiënten het onderzoek voltooiden. Zes van de 8 personen die het onderzoek voltooiden, waren in gewicht aangekomen, 1 persoon had gewichtsverlies en 1 had geen gewichtsverandering. De energie-inname was significant groter dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor 64% van de dagelijkse innames voltooid voor deze studie. De dagelijkse inname van de deelnemers voldeed of overtrof de ADH voor vitamines B2, B3, B5, B6, B7, B12, C, A en E. Honderd procent van de innamen van de deelnemers lag lager dan de ADH voor vitamine D. vijfenzeventig procent van de dagelijkse innames was minder dan de ADH voor calcium. De bovengrens werd gehaald of overschreden voor magnesium bij 42% van de dagelijkse innames. De gemiddelde vitamine A-inname was significant hoger dan de bovengrens (P 1/4 0,01).
Conclusies:
De voedingsinname van kinderen met inflammatoire darmaandoeningen op het SCD was toereikend in vergelijking met een gezonde peer-referentiepopulatie, maar de toereikendheid was variabel in vergelijking met de aanbevolen inname voor voeding. Goede monitoring met een multidisciplinair team voor patiënten die het SCD als een alternatieve of aanvullende therapie volgen, wordt aanbevolen om er voor te zorgen dat de algehele gezondheid van de patient positief wordt beïnvloed. 

Copyright © ESPGHAN and NASPGHAN. All rights reserved.