Erwtensoep
0
Easy
Fairly cheap

Alle ingrediënten direct op je AH Boodschappenlijstje.. (Let op, dit is een groot recept, je kan ook de helft maken)

Prep

Cook

Wait

1d

Share This Recipe

Category: Fase 5 Diner Soepen
Seasons

Ingredients

___________

1 kilo Spliterwten
1 kilo Schouderkarbonades
400 gram Speklappen
1 Knolselderij
1 bosje Selderijblad
1 bosje Peterselie
5 Preien
3 Winterwortelen
2 Rookworsten (SCD legaal, moeilijk te vinden)
2 el Zout

Erwtensoep Directions

Week de spliterwten afgedekt 12 uur in ruim water. Tussendoor en aan het eind water afgieten, erwten afspoelen en vers water toevoegen. 

De soep maken:
Doe de spliterwten met 3 liter water, de schouderkarbonades, de speklappen en 2 eetlepels zout in een grote pan (min. 5 liter). Breng dit aan de kook en zet het vervolgens laag. Het schuim afschuimen met een schuimspaan. Laat dit minsten 2 uur zachtjes sudderen. Af en toe roeren om de erwten los te houden van de bodem. 

Haal het vlees uit de pan, als het goed is valt dit an het bot. Snijd het vlees in kleine stukjes. Doe het vlees terug in de pan. 

Snijd de knolselderij aan dobbelsteentjes (Tip: Snijd hem eerst in plakken en haal dan pas de schil eraf). Snij het selderijblad fijn. Snijd de prei en de wortel fijn. Voeg alle groenten toe aan de soep en laat dit nog 3 kwartier sudderen, eventueel op een sudderplaat. Roer regelmatig. 

Neem de soep van het vuur en laat deze goed afkoelen en een nacht in de koelkast staan of buiten. 

Voeg de rookworst (als je die SCD vriendelijk kan vinden, zonder is ook lekker), in kleine blokjes snijden, toevoegen en de soep opwarmen. 
Voor  het opdienen nog wat fijngesneden peterselie erover strooien. 

Recipe notes

Let op: 

Pas proberen als je een aantal maanden symptoom vrij bent. 
Let op 2: 
De spliterwten moeten eerst 12 uur weken voordat je ze kunt gebruiken om de ertwtensoep te koken. Het weken helpt de koolhydraten af te breken en maakt ze makkelijker verteerbaar. Hierdoor moet je de soep ook langer koken dan gewone erwtensoep en verdient het de aanbeveling om de soep eerst helemaal te laten afkoelen in de koelkast (of buiten in de vrieskou) alvorens deze weer op te warmen om te eten. Op deze manier krijg je een mooie homogenere soep. 

Share This Recipe