Mensen die net beginnen met het specific Carbohydrate Diet™ hebben vaak vragen over het maken van de 24-uur yoghurt. Bij deze de meest veel gestelde vragen. 

Wat is het recept voor SCD Yoghurt?

Welke melk moet ik gebruiken?

Moet het verse melk zijn? 

Wat moet ik als starter gebruiken?

Moet ik de melk verwarmen van tevoren en waarom?

Ik heb de melk laten overkoken, is dat een probleem?

Ik heb de melk te lang laten afkoelen, kan ik deze nog gebruiken?

Hoeveel commerciële yoghurt moet ik gebruiken als starter?

Op hoeveel graden moet mijn yoghurtmaker blijven? 

Mijn Yoghurt heeft langer dan 24 uur gefermenteerd, kan ik deze nog eten?

Waarom moet de yoghurt 24-uur fermenteren?

Kan ik geen Lactose-vrije yoghurt kopen?

Waarom moet ik in het begin van het dieet de yoghurt laten uitlekken?

Hoe lek ik de yoghurt uit?

Wat voor yoghurt maker moet ik gebruiken?

Waar koop ik yoghurtmakers?

 

  1. Wat is het recept voor SCD Yoghurt?
    Het recept staat in de recepten browser: SCD Yoghurt en natuurlijk ook in het boek "Breaking the vicious Cycle". 

  2. Welke melk moet ik gebruiken? 
    Volle melk werkt het beste, maar halfvolle melk kan ook. Het hoeft niet per se biologisch te zijn, maar het heeft wel de voorkeur. Om SCD slagroom (French cream) te maken, gebruik je gewoon ongeslagen slagroom. 

  3. Moet het verse melk zijn?
    Nee, je kan ook lang houdbare melk gebruiken.

  4. Wat moet ik als starter gebruiken?
    Je kan een gevriesdroogde yoghurt starter gebruiken, maar deze zijn in Nederland moeilijk te krijgen. Voorbeeld is Yogourmet Yoghurt starter. 
    Het handigste is om een gewone commerciële yoghurt te gebruiken. Bijvoorbeeld Almhof 0%. Je moet goed opletten dat er de juiste bacteriën in zitten. L. Acidophilus is goed, Bifidus bacteriën juist niet. Als de bacteriën niet gespecificeerd zijn, kan je het beter niet gebruiken, of je kan een e-mail aan de producent sturen om te vragen wat erin zit.  

  5. Moet ik de melk verwarmen van tevoren en waarom?
    Ja, zowel houdbare als niet houdbare melk moet je tot 88 graden Celsius verwarmen. Het verhitten van de melk zorgt ervoor dat de willekeurige bacteriën die in de melk zitten te verminderen en zoveel mogelijk de goede bacteriën in de yoghurt te verkrijgen met het toevoegen van de juiste starter.  Het is belangrijk om de melk vervolgens weer laten afkoelen tot kamertemperatuur. Als je de yoghurtstarter in te warme melk oplost, dood je de bacteriën en zal de melk niet goed fermenteren.
     
  6. Ik heb de melk laten overkoken, is dat een probleem?
    Nee, je kan de melk nog steeds gebruiken. Het is handig om een voedsel thermometer met alarm te gebruiken als je de melk kookt. (zie "shopping voor SCD"

  7. Ik heb de melk te lang laten afkoelen, kan ik deze nog gebruiken?
    Ja, je kan de melk nog gewoon gebruiken, zeker als deze in de koelkast heeft gestaan. 

  8. Hoeveel commerciële yoghurt moet ik gebruiken als starter? 
    Ongeveer 60ml, maar het luistert niet zo heel erg nauw. 

  9. Op hoeveel graden moet mijn yoghurtmaker blijven?
    Tussen de 38 en 42 graden. Als het kouder is zullen de bacteriën niet hun werk doen, als ze warmer worden gaan de bacteriën dood. Het is verstandig om tijdens het maken van de yoghurt de temperatuur af en toe te meten. Als blijkt dat je yoghurtmaker te warm wordt, kan je een dimmer op het snoer zetten. 

  10. Mijn Yoghurt heeft langer dan 24 uur gefermenteerd, kan ik deze nog eten? 
    Ja, dat is geen probleem. Al zal het na echt heel lang fermenteren (meer dan 48 uur) erg zuur en niet zo lekker meer zijn en zullen er minder goede bacteriën inzitten. 

  11. Waarom moet de yoghurt 24-uur fermenteren?
    Na 24-uur is alle lactose (een disaccharide) omgezet in enkele suikers en melkzuur, die makkelijker te verteren zijn voor je darmen. Yoghurt die te koop is in de winkels is maar 4 uur gefermenteerd en bevat dus nog veel lactose. 

  12. Kan ik geen Lactose-vrije yoghurt kopen?
    Nee, het proces in het maken van commerciële, Lactose-vrije yoghurt is anders, waardoor er nog steeds disachariden achterblijven in de yoghurt.  
                             
  13. Waarom moet ik in het begin van het dieet de yoghurt laten uitlekken? 
    Uitgelekte yoghurt is nog makkelijker verteerbaar voor de darmen, doordat je de galactose (een monosaccharide) verwijdert. De overgebleven yoghurt (hangop) bevat dan voornamelijk nog caseïne (eiwit). De yoghurt is dan ook veel zachter van smaak.  

  14. Hoe lek ik de yoghurt uit?
    Je kan een speciaal cream-cheese uitlek zeefje gebruiken (zie shopping voor SCD™), maar je kan ook het ook uitlekken in een koffie filter of in een  een kaasdoek, dunne theedoek  of hydrofiele luierdoek  in een zeef leggen, daar de yoghurt in scheppen, de doek dichtvouwen, er iets zwaars opleggen (blikjes, sinaasappels) en dit geheel boven een kom hangen. Na 6-8 uur schraap je dan de hangop/cream cheese uit de doek. 


  15. Wat voor yoghurt maker moet ik gebruiken?
    Er zijn vele verschillende apparaten die je kan gebruiken als yoghurtmaker:
    Een yoghurtmaker. Zorg wel dat deze een 24-uurs functie heeft en niet warmer wordt dan 42 graden. 
    Een voedsel droger. Hierin kan je over het algemeen veel meer yoghurt te gelijk maken. Maar voedseldrogers zijn meestal ook erg duur. 
    Een Crockpot of “Slowcooker: Dit zijn apparaten waarin ook ander voedsel kan worden bereid voor lange tijd op lage temperatuur. Ook hier is de temperatuur en 24-uurs functie van belang. 
    Een oven: Als je oven een temperatuur setting heeft die op 40 graden kan, dan kan je ook deze gebruiken. Zorg dat je ook hier checkt dat deze niet warmer wordt. 
    Zelf maken: Je kan een keukenkastje, kist of foam koelbox ombouwen tot yoghurtmaker. Ik heb zelf ge-experimenteerd met een foambox, lamp en op temperatuur gebaseerde aan-uit schakelaar. Zie hieronder het resultaat. 



  16. Waar koop ik yoghurtmakers?
    Zie bij “Shopping voor SCD” voor een aantal suggesties.