In plaats van te kijken naar de pathogenese, oorzaken van ziekte, richt de salutogenese zich op de oorzaken van gezondheid.

Het klinkt zo logisch. Wat zorgt ervoor dat ik gezond ben en blijf of word? Wat kan ik daar zelf aan doen en bijdragen? 

Birgit Spoorenberg, oorspronkelijk huisarts van beroep, wilde zich eigenlijk veel liever richten op het gezond hóuden van mensen, in plaats van pas in beeld te komen als mensen al ziek waren. Zij is de praktijk voor salutogenese begonnen en geeft verschillende cursussen. De basis cursus duurt één dag (10:00 - 17:00) en is, op een vrijwillige bijdrage na, gratis. 

Het is ongelooflijk hoeveel inzicht Birigit je in die ene dag kan bijbrengen over je eigen lichaam en hoe je daar (nog) beter voor kan zorgen. Verschillende puzzelstukjes vallen op hun plek, doordat  ze heel goed uitlegt hoe dingen functioneren in je lichaam en waarom. Juist voor mensen met een chronische ziekte zoals Crohn's of Colitis Ulcerosa kan dit wellicht een "eye-opener" zijn, die ook kan bijdragen aan het volgen en volhouden van een dieet als SCD™. 

Heb je interesse in een cursus van Birigit of wil je meer informatie, ga dan naar haar website: www.cursussalutogenese.nl

PraktijkSalutogenese

Ik raad het je zeker aan!