Uiteten met SCD, kan dat? 
Ja, dat kan zeker! 

Als je met vrienden of familie (onverwacht) een hapje gaat eten bij een eet-café of iets dergelijks, dan kan je vaak niet van de keuken verwachten dat ze enorme ingewikkelde dingen voor je kunnen klaarmaken. Bedenk dan dat het gewoon heel gezellig is om met elkaar te zijn en dat het eten op dat moment van minder belang is dan het samenzijn. Over het algemeen kom je in die situatie een heel eind als je de keuken om een stuk gegrilde zalm of biefstuk vraagt met daarbij wat pure groente  en/of salade zonder sausjes of dressing. Als je van tevoren weet dat je uit eten gaat kan je ook nog een eigengemaakte dressing meenemen. Let bij de salades wel altijd op croutons, mais etc. 

Als je uiteten gaat bij een wat beter restaurant en je weet dat minstens een aantal dagen van tevoren, stuur dan een e-mail met jouw dieet restricties. (zie hieronder voor een voorbeeld). Sommige restaurants zullen echt hun uiterste best doen om er voor jou iets speciaals van te maken. Andere zullen vooral bestaande gerechten iets aanpassen om het SCD geschikt te maken. 


Bovenstaande was een gerecht dat ik gegeten heb bij het HC Andersen Hus in Asserbo, Denemarken. Helemaal speciaal aangepast aan SCD. 
In Asserbo zullen de meesten van jullie echter niet zo gauw komen, dus bij deze een paar restaurants waar ik in Nederland erg lekker heb gegeten:

Utrechtse Dwarstafel in Amsterdam
Restaurant ML in Haarlem
Restaurant Jacob in Leiden


Voorbeeld email

Beste Chef,


Om medische redenen volg ik het zogenaamde "Specific Carbohydrate Diet".
Dit dieet houdt in dat je alleen monosaccharides eet en dus geen di- of polysaccharides. In grote lijnen betekent dat: geen zetmeel (meel, aardappel, pasta, rijst,mais, soja etc), geen lactose (melk, room) en geen suiker. Ingrediënten die bij de bereiding gebruikt worden mogen dus bijvoorbeeld ook geen maiszetmeel bevatten en moeten het liefst heel puur zijn met zo min mogelijk toevoegingen. Olijfolie, verse groenten en fruit, vis, vlees, ei, harde kazen, noten, droge wijn en honing mogen bijvoorbeeld wel allemaal en ik lust eigenlijk alles. Mijn vraag aan u is of uw voor mij iets zou kunnen bereiden dat voldoet aan mijn dieet restricties.  Mogelijk heeft u al gerechten op de kaart staan, die met een kleine aanpassing geschikt voor mij zijn. 

Ik ben verder gek op lekker eten en vis, gevogelte en vlees zijn dus geen bezwaar. Als u iets meer over het dieet wilt weten en wat wel en niet mag, dan kunt u daar op de volgende websites iets meer over lezen.

Nederlandse website met uitleg over het dieet en een chatbot waar (in het engels) je kan kijken of producten wel of niet mogen in het SCD:
http://www.curingfood.com/het-scd/scd-in-het-kort  
http://www.curingfood.com/het-scd/scd-chatbot-wel-niet-toegestaan

volledige, engelstalige lijst, met toegestaan en verboden voedsel:
http://www.breakingtheviciouscycle.info/legal/legal_illegal_a-c.htm 

Ik hoop dat u ondanks deze beperkingen toch iets lekkers voor mij zou willen en kunnen maken. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Alvast heel erg bedankt. 

Met vriendelijke groet,