Onderzoek met betrekking tot SCD™

Wetenschappelijk onderzoek over het Specific Carbohydrate Diet™ heeft lang op zich laten wachten. De afgelopen jaren zijn er, mede vanwege de enorme inzet van het Seattle Children's Hospital, verschillende studies gedaan naar het effect van het SCD™ op mensen met Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. Ik heb de publiekelijk beschikbare artikelen hier in PDF's op een rijtje gezet. Zowel de oudere Case-studies als de nieuwere onderzoeken. 
Dank aan Raman Prasad die het merendeel van deze artikelen op zijn website, www.scdrecipe.com ,  heeft verzameld. Ik heb slechts de Nederlandse samenvatting toegevoegd. 

Download artikel

Faller, L., Scudiere, J., Davies, Y.

UC DAVIS HEALTH STUDENT REVIEW

In deze case study worden de resultaten van het SCD™ voor een jongetje van 6 jaar uitgebreid weergegeven. Al na 1 maand is zijn diaree gestopt en is hij in gewicht aangekomen. De biopties  die na 1 jaar worden genomen tonen hele duidelijke verbeteringen aan en zijn nog maar weinig aanwijzingen die duiden op de ziekte van Crohn. Na 2 jaar is de jongen gezond en volgt, zonder verdere medicijnen, het SCD. 

 

Download artikel

World Journal of Gastroenterology

Jennifer C Burgis, Kaylie Nguyen, KT Park, Kenneth Cox
February 2016

"Moet ik het dieet voor altijd strikt blijven volgen?" is een veelgestelde vraag. In het boek Breaking the Vicious Cycle ™ wordt aangeraden het dieet heel strikt te volgen, tenminste totdat alle symptomen zijn verdwenen en het liefst nog langer.  Voor succes is het ook zeker belangrijk om als je aan het dieet begint het heel strikt te volgen. Sommige SCD-ers blijven dat hun hele leven doen, anderen hebben geprobeerd "SCD-illegale" producten toe te voegen. In deze studie zijn een 11 patiënten (kinderen) gevolgd, waarvan sommige het SCD™ strikt zijn blijven volgen en andere, na gemiddeld 7 maanden strikt SCD, wat andere producten of maaltijden zijn gaan toevoegen.

Download artikel

Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition
JPGN Volume 65, Number 5, November 2017

Kimberly Braly, Nila Williamson, yMichele L. Shaffer, Dale Lee, Ghassan Wahbeh, Jani Klein, Matthew Giefer, and David L. Suskind

Een veel gestelde vraag is of het Specifieke Koolhydraten Dieet ™wel een volwaardig dieet is en of men genoeg voedingstoffen binnen krijgt. In dit artikel zijn een klein aantal IBD patiënten (kinderen) gevolgd, die volgens het SCD™ eten. De uitkomst van de studie is dat de kinderen over het algemeen genoeg voedingstoffen binnen krijgen, maar dat het wel belangrijk is dat er zoveel mogelijk samen met dokters en diëtisten wordt gekeken naar de algehele gezondheid van de patient. 

Doel: 
De voedingsgeschiktheid van het SCD evalueren.
Methoden:
Prospectieve voedingsgegevens voor 12 weken werden geanalyseerd voor pediatrische patiënten die het SCD volgen. De inname van 20 belangrijke voedingsstoffen werd vergeleken met de algemene aanbevolen voedingsinname en de voedingsinname gegevens van kinderen van vergelijkbare leeftijd uit de National Health and Nutrition Examination Survey National Youth Fitness Survey in 2012.

Download artikel

Nutrition - April 2016

Obih C, Wahbeh G, Lee D, Braly K, Giefer M, Shaffer ML, Nielson H, Suskind DL

De gepubliceerde resultaten zijn van een kleine groep, echter zeer hoopgevend en tonen aan dat het Specifieke Koolhydraten dieet™ een zeer positieve bijdrage kan leveren aan patiënten (in dit geval kinderen ) met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. 

Doel: 
Behalve EEN (exclusive enteral nutrition) is er op het gebied van voedingstherapie nog geen specifieke rol binnen de behandelmethodes voor kinderen met  IBD. Op basis van de nieuwe data heeft het IBD-centrum van Seattle Children's Hospital een geïntegreerd dieetprogramma ontwikkeld waarin het specifieke koolhydraatdieet (SCD™) is verwerkt in de behandelmethodes. Dit behandelingsparadigma gebruikt het SCD als primaire therapie en als aanvullende therapie voor de behandeling van IBD. Het doel van deze studie was om de mogelijke effecten van de SCD op klinische uitkomsten en laboratoriumstudies van kinderen met de ziekte van Crohn (CD) en colitis ulcerosa (UC) te evalueren.

Download artikel 

Symbiosis Online - SOJ Microbiology & Infectious Diseases

Sumathi Sankaran Walters, Antonio Quiros, Matthew Rolston, Irina Grishina, Jay Li, Anne Fenton, Todd Z. DeSantis, Anne Thai, Gary L Andersen, Peggy Papathakis, Raquel Nieves, Thomas Prindiville and Satya Dandekar

June 27 2014

In dit onderzoek werd gekeken naar het effect van het SCD™ op de samenstelling en complexiteit van het micriobioom. De studie toont aan dat het SCD de diversiteit van het micriobioom verhoogd. Gezonde mensen hebben een grotere diversiteit aan bacteriën in hun darmen dan mensen met IBD. Het SCD kan dus bijdragen aan een gezondere samenstelling van het micriobioom. 

Doelstelling van de studie:
De menselijke darm herbergt biljoenen microben die in een stabiel evenwicht leven met het immuunsysteem van de gastheer.  Bij inflammatoire darmaandoeningen (IBD) worden veranderingen in de samenstelling en complexiteit van microbiële darmgemeenschappen  waargenomen, wat duidt op verstoring in interacties tussen gastheer en microbe. Meerdere factoren waaronder voeding en ontstekingsaandoeningen veranderen de microbiële complexiteit. Het doel van deze studie was om een ​​methodologie voor fecale monsterverwerking te ontwikkelen en te optimaliseren en om veranderingen in de darmmicrobiota te detecteren bij patiënten met de ziekte van Crohn die een speciaal dieet kregen.

Download artikel

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics
By Samir Kakodkar, MD, Azam J. Farooqui, MD, Sue L. Mikolaitis, MS, RDN, Ece A. Mutlu, MD, MSCR, MBConclusions: August 2015

Dit is de eerste klinische beschrijving van een grote reeks patiënten met IBD die het SCD™ volgen. Onze onderzoeksresultaten suggereren dat SCD potentieel een effectief hulpmiddel kan zijn bij de behandeling van sommige patiënten met IBD en in het bijzonder bij patiënten met colon- en ileocolonische CD die de meerderheid van onze studiegroep vormden. Een hoogopgeleide groep patiënten volgt de SCD; De volwassenen in onze studie hadden, op één na, een hogeschool of universitaire opleiding. Onze resultaten suggereren ook dat bij sommige patiënten met matige tot ernstige ziekte, door het volgen van dit dieet, stopzetting van immunosuppressiva mogelijk was.