Het volgen van dieettherapie kan een uitdaging zijn. Het specifieke koolhydraatdieet is in de loop der jaren geëvolueerd sinds Dr. Sydney Haas er voor het eerst over berichtte. Sindsdien hebben we veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren. Hieronder staan voedingsmiddelen die zijn toegestaan (legaal) en voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan (illegaal) gebaseerd op de eerste beschrijving van het dieet van Dr. Sydney Haas en Elaine Gottschall's 'Doorbreek de vicieuze cirkel' en het onderzoek van Nimbal.  Daarnaast bevat deze voedingsmiddelenlijst actuele, op bewijs gebaseerde informatie over actueel onderzoek in voedingsmiddelen.
Deze lijst is een vertaling van : https://www.nimbal.org/legalillegal-food-list/#

Disclaimer:
 We proberen de lijst zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar fouten en verschillen met de oorspronkelijke lijst kunnen voorkomen. De lijst is een richtlijn volgens de regels van het SCD. Elk individu is verschillend en kan dus ook verschillend reageren op voedingsmiddelen. 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Voedsel SCD Geschiktheid Uitleg Onderzoek
Ham Legaal Legaal alleen indien gezouten met zout, ham is illegaal indien gezouten met suiker, dextrose, enz. Een dieetbenadering voor de behandeling van IBS bij patiënten met IBD toonde aan dat ham een van de voedingsmiddelen is die geen symptomen veroorzaakt.
Havarti kaas Legaal Mag vrij gegeten worden. Een Deense kaas die 3 maanden gerijpt is, dus lactosevrij. In deze studie is aangetoond dat de consumptie van kaas gezonde bacteriesoorten ondersteunt en schadelijke bacteriesoorten vermindert.
Haver Illegaal Een graansoort die geen gluten bevat. Havervezel verminderde colitis niet en verbeterde de darmpermeabiliteit niet bij toediening aan een IBD-diermodel.
Hazelnoten  Legaal Noten die in mengsels worden verkocht, zijn niet toegestaan, omdat de meeste worden geroosterd met een zetmeelcoating. Noten mogen alleen worden gebruikt als notenmeel, in recepten, totdat de diarree is verdwenen. Frequente consumptie van noten wordt geassocieerd met een gezond profiel van inflammatoire biomarkers.
Hennepzaad, hennep eiwitpoeder Illegaal Rijk aan eiwitten, vezels, mangaan en essentiële vetzuren. Er zijn geen onderzoeken gedaan naar de effecten van hennep op IBD. De consumptie van veel vezels kan echter een overgroei van bacteriën ondersteunen die schadelijk kunnen zijn voor mensen met IBD.
HN-Zyme  Legaal Een supplement dat is samengesteld om de vertering van zetmeel, koolhydraten en vetten te helpen. Bevat papaïne en bromelaïne. Bromelaïne verminderde de hoeveelheden pro-inflammatoire cytokines in colonbiopten van patiënten met CU in deze studie.
Honing Legaal Een veilige, smakelijke bron van enkelvoudige suikers. Volgens deze studie bleken antioxidanten uit Manuka-honing UC bij ratten te helpen verminderen.
Hotdogs Illegaal Commercieel geproduceerde hotdogs zijn normaal gesproken illegaal, maar hier is een legaal recept op de SCDiet-website. Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van hotdogs op IBD. Wees voorzichtig met hotdogs met rood vlees, want een colitisch muismodel dat een dieet van rood vlees kreeg, resulteerde in een toename van IBD.